Vece folklora na trebisnjici ani jovan ducic trebinje 20223.jpg

Svečanim defileom učesnika i velikim zajedničkim kolom u Dučićevoj ulici večeras je počeo dvodnevni deveti Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U ime organizatora Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Nebojša Ratković je istakao da je u goste došlo 1.060 učesnika u takmičarskom dijelu, a za dvije noći festivala proći će njih oko 2.100.

Vece folklora na trebisnjici ani jovan ducic trebinje 20225.jpg

"Čini nam čast i ponos što nam ljudi dolaze i obilaze nas da vidimo kao gajimo i njegujemo našu tradicionalnu kulturu. Večeras su se prikazali publici naš A i C sastav, a sutra veterani i pripremni sastav. Preko 170 naših članova će igrati ove dvije večeri. Hvala svima koji su nam pomogli od Grada, preko ERS, HET", rekao je Ratković.

Ivana Vojnović član je KUD "Pljevlja" od samog osnivanja 2010. godine. U grad podno Leotarom dolaze po treći put, a ove godine u revijalnom dijelu će se predstaviti sa igrama iz zapadne Srbije, a na takmičenju će igrati koreografiju "Vrsuta".

Vece folklora na trebisnjici ani jovan ducic trebinje 20226.jpg

"Folklor za mene predstavlja druženje, putovanja, izazov. Od samog početka sam u ansamblu i mnogo sam putovala i sa svih putovanja nosim lijepe uspomene. Bilo je dosta nagrada i svaka nagrada ima svoj značaj", rekla je Vojnovićeva.

Udruženje Srba i Makedonaca KUD "Branko Čajka" iz Tetova-Sjeverna Makedonija po prvi put su u Republici Srpskoj i ove godine proslavljaju 30 godina svog postojanja. Prema riječima predsjednika Udruženja Srba i Makedonaca Tetovo Sonje Andonov ovo je nakon korone prvi njihov izlazak iz Sjeverne Makedonije.

Vece folklora na trebisnjici ani jovan ducic trebinje 20224.jpg

"Udruženje radi i na očuvanju srpskog jezika i srpske kulture i konkurišemo na projekte u Makedoniji i Srbiji. Ove godine po deseti put imaćemo manifestaciju 'Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku'. Ovaj dolazak u Trebinje omogućilo nam je ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije. Kod nas su podjednako zastupljene srpske i makedonske koreografije, a u Trebinju smo prikazali koreografiju na poznatu pjesmu 'Biljana platno beleše'", objasnila je Andonova.

U subotu, 25. juna, dodijeliće se 12 "Dučića" - po četiri zlatna, srebrna i bronzana u četiri kategorije, a biće i još dodatnih nagrada kao iznenađenje za učesnike.

Vece folklora na trebisnjici ani jovan ducic trebinje 20222.jpg

Vece folklora na trebisnjici ani jovan ducic trebinje 20221.jpg