vladimir-putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija preusmjerava trgovinu i izvoz nafte prema zemljama BRIKS-a, koje je nazvao "pouzdanim" i pritom kritikovao zapadne zemlje zbog njihovih sankcija nametnutih Moskvi.

Zemlje BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Putin je u virtuelnom obraćanju Foruma BRIKS-a kritizovao sankcije bez presedana kojima je Zapad kaznio rusku privredu zbog specijalne operacije na Ukrajini.

"Poslovni ljudi naših zemalja moraju razvijati aktivnosti u teškim uslovima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovna načela tržišne ekonomije, slobodne trgovine", rekao je Putin u virtuelnom obraćanju Forumu BRIKS-a.

"Nove 'sankcije uvedene iz političkih motiva' protivriječe zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici", rekao je.

"Rusija zbog toga "aktivno preusmjerava svoje trgovinske veze i vanjske ekonomske kontakte prema međunarodnim partnerima koji su pouzdani, ponajprije prema zemljama BRIKS-a", rekao je.

Izvijestio je da se pregovara o otvaranju lanaca indijskih trgovina u Rusiji i povećanju udjela kineskih automobila (...) na ruskom tržištu.

"Isporuka ruske nafte Kini i Indiji raste. Saradnja u poljoprivredi razvija se dinamično", rekao je Putin te dodao da raste i izvoz ruskih gnojiva zemljama BRIKS-a.

"Razvijamo alternative za finansijsko poslovanje"

"Rusija želi s partnerima iz BRILS-a razviti "alternativne mehanizme za međunarodni transfer" novca i "rezervnu međunarodnu valutu" kako bi se smanjila zavisnost o dolaru i evru, rekao je.

Prema podacima Kineske opšte carinske uprave, uvoz sirove nafte u Kinu iz Rusije narastao je za 55 posto od prethodne godine na rekordan nivo u maju te je Rusija zamijenila Saudijsku Arabiju i postala glavni kineski dobavljač, a rafinerije su ostvarile dobit na snižene cijene zaliha.

Putin je takođe rekao da Rusija razvija alternativne mehanizme za međunarodno finansijsko poslovanje s partnerima iz BRIKS-a.

"Ruski finansijski komunikacijski sistem je otvoren za povezivanje s bankama BRIKS zemalja. Ruski platni sistem MIR širi svoju prisutnost. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute koja će se temeljiti na valutama BRIKS zemalja", rekao je.