nikola dobroslavic.jpg

Župan dubrovačko-nertvanski Nikola Dobroslavić danas nije krio oduševljenje projektom budućeg trebinjskog aerodroma u mjestu Taleža pored našeg grada, navodeći da će njegova pista biti veća od onih u Dubrovniku i Zagrebu.

Dobroslavić je kazao da je iznenađen tako dugom pistom, jer i na pistu dubrovačkog aerodroma, koja će kada se izgradi trebinjska biti značajno kraća, i sada mogu da slete svi avioni.

Ipak, Dobroslavić je rekao, iako očigledno impresioniran projektnim zadatkom, da je izgradnja aerodroma u Trebinju neprihvatljiva za Dubrovačko-neretvansku županiju, jer se lokacija budućeg aerodroma nalazi na važnom geostrateškom položaju, na svega nekoliko kilometara od hrvatske granice.

"Ovaj stav smo definisali i u našoj deklaraciji koju je donijela Županijska skupština te smo je uputili na brojne adrese, pa i na Akademiju nauka i umjetnosti koja se izjasnila da u potpunosti podržava naš stav", rekao jeDobroslavić.

On je dalje kazao da je izgradnja aerodroma neprihvatljiva i zbog rijeke Omble, ali i potencijalnog ugrožavanja prirodne sredine, što nije slučaj sa dubrovačkom deponijom smeća Grabovica, iz koje se, kako su svojevremeno tvrdili tamošnji mediji, "toksična voda procjeđuje kroz krške šupljikave stijene i dolazi do izvora Omble odakle se Dubrovčani i turisti snabdijevaju vodom za piće".

Pojasnio je zatim Dobroslavić istorijski kontinuitet tamošnjeg područja, pričao o "velikosrpskom" projektu, a pokazao je i da je njegov fokus izučavanja, kao diplomiranog profesora filozofije, i ideja o "srpskom svetu" i "olujnim vremenima".

"Sa našom deklaracijom, zaključcima i stavovima upoznali smo i državne poglavare jer oni u kontaktima s tijelima u BiH rješavaju ovakva pitanja. Imali smo sastanak i u nadležnom ministarstvu i zajedno smo zaključili kako je to neprihvatljiv projekat te kako će upozoriti BiH i tražiti njegovo zaustavljanje", naveo je Dobroslavić.

Trebinjska javnost, s druge strane, poručuje da je degutantno komentarisati "nebitnog gošpara" koji se ne pita ni u svom dvorištu, a kamoli u drugoj državi, vjerujući da ga uprava budućeg aerodroma, pa i ako bude u "mirovini", neće izostaviti sa spiska zvanica - da se lično još jednom oduševi aerodromom.