Godisnj8ca pridvoracka jama.jpg

Kod jame u Pridvorcima danas u se potomci i poštovaoci 13 ubijenih Srba-Trebinjaca prisjetili ustaškog zločina u noći 23/24. jun 1941. godine, kada su ovi naši sugrađanima svojim životima platili što su bili druge nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti.

Od zločina se navršava 81 godina, kada su ustaše, mahom srpske komšije muslimani, pohvatale goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i tu pobacali. Sa jame su uspjeli da pobjegnu Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević.

U neposrednoj blizini jame je prije petnaestak godina sagrađena Spomen-kapela, sa imenima svih žrtava.

Pridvorački mučenici su 6. oktobra 1941. godine, po odobrenju italijanske komande, sahranjeni u pravoslavnom groblju u Podgljivlju, a na tom mjestu u toku je izgradnja zajedničkog spomen-obilježja, koje treba da bude osveštano na godišnjicu u oktobu ove godine.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju u maju ove godine u Diptih svetih, uz mučenike prebilovačke i donjohercegovače, unio i sve ostale mučenike postradale za vjeru u Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata među kojima su i mučenici iz Pridvoračke jame.

Svi zajedno, kao Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, praznuju se 6. avgusta.