Sladjana skocajic.jpg

Manifestacija "Trebinjsko kulturno ljeto" i ove godine nudi bogat program, a novina je džez festival od 24. do 28. avgusta na kome će nastupiti Jovan Maljoković, Beti Đorđević i drugi istaknuti umjetnici, izjavila je danas Srni načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić.

"Očekuje nas potpuno novi sadržaj, nadamo se da će biti pozitivne reakcije građana i gostiju, obećavamo dobru atmosferu. Nadamo se da će Trebinje u narednim godinama biti prepoznatljivo po džez festivalu", rekla je Skočajićeva.

Ona je istakla da je zainteresovanost umjetnika da budu uključeni u "Trebinjsko kulturno ljeto" svakim danom sve veća i da imaju široku lepezu ponude.

"Savjet `Trebinjskog kulturnog ljeta` vrlo studiozno je tokom marta, aprila i maja radio da odabere ono što je najbolje", navela je Skočajićeva.

Prema njenim riječima, do sada je realizovana standardna manifestacija "Dučićev dan", koja se održava u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

Skočajićeva je rekla da su već počele pripreme za Festival festivala, koji će biti održan od 20. do 26. jula, a riječ je o smotri najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije regiona.

"Festival klasične muzike `Mjuzik end mor samer fest` /Music and more summer fest/ biće održan od početka avgusta do polovine tog mjeseca. Takođe, Festival evropskog i mediteranskog filma biće od 31. jula do 5. avgusta", napomenula je Skočajićeva.

Ona je ukazala da se, osim standardnih višednevnih, u gradu održava veliki broj jednodnevnih manifestacija, kao što su izložbe i promocije knjiga.

"Trebinje pokušava du okvir manifestacije uđe samo najveći kvalitet, ali i da uvažimo domaće umjetnike", navela je Skočajićeva i dodala da će 7. jula u Muzeju Hercegovine koncert prirediti trebinjski kantautor Ranko Slijepčević.

Bogat program biće priređen i za krsnu slavu grada Trebinja - Preobraženje Gospodnje.

Skočajičeva je najavila da su planirani i drugi zanimljivi događaji koji nisu u sklopu "Trebinjskog kulturnog ljeta", ali su kvalitetni, među kojima su smotre folklora, festival plesa, te guslarsko veče novog Guslarskog društva "Bijela gora", koje je najavilo koncert za 30. jul.

"Smotra folklora `Veče pored Trebišnjice` Ansambla nacionalnih igara `Jovan Dučić` biće održana sljedeće sedmice. Očekujemo najavu datuma za smotru folklora veterana koju tradicionalno organizuje gradsko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ `Alat`. Na scenu se sa svojim sadržajima vraća i KUD `Hercegovina` iz Petrovog polja", rekla je Skočajićeva.

Ona je najavila da će mimo manifestacije "Trebinjsko kulturno ljeto", 25. juna u posjetu gradu doći djeca sa Kosova i Metohije, 10. put, te je pozvala građane da im boravak učine što prijatnijim.

Skočajićeva je istakla da će se ove godine, nakon dvogodišnje pauze, 29. juna održati i Konferencija beba.

"Manifestacija `Trebinjsko kulturno ljeto` u punom je zamahu. U ovoj sedmici će izaći katalog manifestacije, biće dostupan u gradskim ustanovama kulture, ali i na sajtu grada", rekla je Skočajićeva i dodala da se mjesečni program kulturnih manifestacija objavljuje na sajtu grada, a od jula će biti dostupan i na oglasnim tablama.