Aerodrom trebinje.jpg

 Pred članovima Predsjedništva BiH na idućoj sjednici trebao bi da se nađe dokument o izgradnji aerodroma u Trebinju, a o ovom strateškom projektu biće riječi i na današnjem sastanku sa predstavnicima Srbije u najvećoj lokalnoj zajednici u Hercegovini.

Potvrdio je to ministar komunikacije i transporta BiH Vojin Mitrović.

- Riječ je o prijedlogu osnova za vođenje pregovora između BiH i Srbije radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju. Taj dokument je početkom ovog mjeseca upućen ka Predsjedništvu i mi smo urgirali da ta tačka bude uvršena u dnevni red njihove iduće sjednice - rekao je “Glasu Srpske” Mitrović.

On očekuje da taj dokument dobije zeleno svjetlo Predsjedništva BiH.

- Nakon toga ćemo odmah pristupiti pokretanju i usaglašavanju samog memoranduma o izgradnji aerodroma u Trebinju. Nakon toga taj dokument biće upućen u Savjet ministara pa ponovo u Predsjedništvo BiH, koje treba da donese konačnu odluku o memorandumu koji se odnosi na strateški projekat koji realizuju dvije zemlje - pojasnio je Mitrović.

Podsjetio je da je njihov prvobitni plan bio da dokument ne bude razmatran po dva puta na sjednicama Savjeta ministara i Predsjedništva.

- Tražili smo da sve te ide po pojednostavljenoj ili ubrzanoj proceduri, ali to nije prihvaćeno. Strukture iz Sarajeva jednostavno nisu tako željele. Vidjećemo ishod svega. Ja za danas imam i zakazan sastanak u Trebinju sa direktorom “Aerodroma Srbije” upravo kada je riječ o realizaciji tog značajnog projekta - kazao je Mitrović.

Sastanku će prisustvovati i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Svi ćemo zajedno analizirati dokle smo stigli i šta možemo da uradimo kada je riječ o izgradnji aerodroma u Trebinju. Ne odustajemo od toga projekta, koji ne samo da bi uticao na razvoj Hercegovine već čitave BiH - podvukao je Ćurić za “Glas”.

Dokument pod nazivom “Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju” između BiH i Srbije usvojio je Savjet ministara krajem marta. Takva forma dokumenta usvojena je nakon što je ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković povukla saglasnost na nacrt memoranduma o izgradnji aerodroma u Trebinju između dvije zemlje. Nedugo nakon takvog poteza Turkovićeve gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je Savjetu ministara pismo u kojem je naveo da treba obustaviti sve aktivnosti na izgradnji aerodroma u Trebinju. Iako Sarajevo opstruiše realizaciju ovog projekta u Hercegovini, Srpska nastavlja sa daljim aktivnostima u vezi sa pribavljanjem dokumentacije za izgradnju aerodroma u Trebinju.

Povezivanje

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kazala je nedavno “Glasu Srpske” da je gradnja aerodroma u Trebinju važna za povezivanje u regionu, kao i razvoj turizma i privrede u BiH.

- Žao mi je što aerodrom još nije izgrađen, jer smo imali plan kako da to bude urađeno i završeno mnogo ranije - navela je Mihajlovićeva.