novinari.jpg

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju paljevinu automobila u vlasništvu novinarke RTRS-a Nataše Miljanović-Zubac, koja se noćas dogodila u Trebinju, i zahtijevaju od nadležnih organa da hitno istraže slučaj, pronađu i uhapse počinioca ili više njih.

Iz Udruženje podsjećaju da je novinarka Nataša Miljanović-Zubac u februaru prošle godine bila žrtva verbalnih napada i uvreda koje joj je javno uputio Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, a zbog čega je trenutno u toku proces koji se vodi pred sudom u Beogradu.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima izražavaju duboku zabrinutost zbog ovog, najnovijeg napada na novinarku RTRS-a iz Trebinja.

– Napadi na novinare i novinarke, posebno oni koji se manifestuju kroz vandalske činove uništavanja njihove lične imovine, predstavljaju najveću prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu i unose strah i nesigurnost u cijelu novinarsku zajednicu – ističe se u saopštenju.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima su istakli da očekuju od policije i Okružnog tužilaštva Trebinje da ovom slučaju daju najveći prioritet, te da provođenjem efikasne i detaljne istrage pošalju poruku cjelokupnoj javnosti da ovakvi napadi neće i ne smiju proći nekažnjeno.

– BH novinari i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju takođe obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije – ističe se u saopštenju.

Kako je saopšetno iz Policijske uprave Trebinje, policijskoj stanici Trebinje 15. juna 2022. godine, oko 03.45 časova prijavljeno je da je došlo do požara na parkiranom putničkom vozilu Ford koji je vlasništvo N.M.Z. iz Trebinja. Vatru su ugasili pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spaislačke jedinice Trebinje.

O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje. U toku je uviđaj i utvrđivanje okolnosti nastanka požara.