Aleksandar vucic.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se država priprema za tešku zimu i obezbjeđuje sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra više neće moći da uvozimo rusku naftu.

Vučić je rekao da se samo danas troši 350 tona mazuta samo u Obrenovcu, jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

"Treba da obezbedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunajte da vam treba 120.000 tona za celu zimu", naveo je Vučić.

Kaže da mazuta pritom nema nigdje i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

"Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šortsu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Zatim nama 1. decembra ističe..., znači od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene", ukazao je Vučić.

Šta ako nam se dogodi u Rafineriji bilo kakav kvar, gdje ćemo da nabavimo dijelove, napomenuo je Vučić.

"Možemo trenutno da kopamo 62.000 tona, a treba nam zimi 95.000 do 100.000 tona, kopaćemo možda i 75.000 ili 80.000 tona, a odakle da uvezemo ugalj, kako ćemo da ga prevezemo, kog je kvaliteta...", naveo je Vučić.

On je dodao i da u regionu neće biti struje, i da će je jedino sigurno imati Bugarska zbog nuklearke.

Na pitanje novinara da li će Elektrosever imati nadležnosti iz oblasti distribucije struje na KiM, Vučić je rekao da se o tome razgovara.

"(Direktor Kancelarije za KiM Petar) Petković je imao dobar razgovor sa predstavnicima KEDS-a u Istanbulu, i vrlo korektan. Što se tiče KEDS-a i naše strane, što se tiče distribucije na severu, u skladu je sa dogovorenim, ali vidim da Albanci imaju nešto protiv toga, pa ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Elektrosever imati nadležnosti oko distribucije, on je potvrdio i dodao da se o tome razgovara sa KEDS-om.

Elektrosever je kćerka firma Elektroprivrede Srbije.