bitkoin.jpg

Vrijednost Bitcoina, najpopularnije kriptovalute na svijetu pala je ispod 23.500 dolara što je najniže od decembra 2020. godine, a tokom vikenda i jutarnjih sati sa tržišta je zbrisano više od 200 milijardi dolara.

Od početka ove godine Bitcoin je izgubio više od 40 odsto vrijednosti, a od rekordne cijene u koja je u novembru bila i 69.000 dolara, više od 60 odsto.

Ni Ethereum, druga najveća kriptovaluta iza Bitcoina nije stabilna i potonula je na oko 1.300 dolara, najniže u posljednjih 15 mjeseci.

Podsjećamo, i ova kriptovaluta je u novembru prošle bila na svom vrhuncu, kada je imala prodajnu cijenu od 4.400 dolara, što znači da je sadašnja čak 70 odsto manja u odnosu na nju.

Veliku zabrinutost među investitorima stvara i činjenica da je Celsius, jedna od vodećih kripto platformi pauzirala sve transfere, zbog kako su saopštili “ekstremnih uslova na tržištu“.

Celsius, koji tvrdi da ima 1,7 miliona korisnika nudi prinos od 18 odsto na sve kriptovalute koje se kod njih deponuju a koje se dalje pozajmljuju institucijama i drugim investitorima.

Vrijednost imovine na ovoj platformi pala je za polovinu, odnosno na 12 milijardi dolara sa 24 milijarde dolara koliko je iznosila u decembru 2021. godine.

Analitičari kažu da su kripto sredstva u raljama monetarne politike Federalnih rezervi, koje ove nedjelje treba da odluče o novom povećanju referentne kamate kako bi rashladile visoku inflaciju.

Pojedini čak procjenjuju da bi Bitcoin mogao da se spusti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog opšteg makro okruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.