Sutjeska 2022.webp

U partizanskom pokretu, Srbi su činili većinu i poslije Rusa su dali najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu.

Istaknuto je ovo tokom obilježavanja 79 godina od Bitke na Sutjesci gdje je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite istako da je 1943. godina bila prelomna u Drugom svjetskom ratu i da je partinaski pokret u Jugoslaviji dao veliki doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom.

"Možemo da budemo ponosni na svoje pretke, koji su tada protiv najvećeg civilizacijskog zla digli oružje i borili se. Upravo imajući iskustva iz Drugog svjetskog rata i stradanja srpskog naroda, mi smo se u Odbrambeno- otadžbinskom ratu organizovali i borili za slobodu, s tim što ovaj put naši neprijatelji nisu naišli na goloruk narod", rekao je Milunović.

Skupu na Tjentištu, koji je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su poštovaoci partizanskog pokreta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Rajko Ćapin, član Predsjednštva SUBNOR-a Republike Srpske rekao je da nigdje huk slobode nema takav odzvuk i težinu i da nigdje nije grandioznija poruka, kao kada se šalje sa vrleti Zelengore, iz Doline heroja na Sutjesci.

"Ovo je dan časne obaveze da čuvamo uspomenu i njegujemo pijetet prema ljudima koji su, ne žaleći svoje živote i svoje dijelove tijela, učestvovali i pobijedili mrskog okupatora i podarili nam slobodu i mir", rekao je Ćapin.

Bitkom na Sutjesci u junu 1943. godine i izvlačenjem partizana iz obruča uz ogromne gubitke završena je peta neprijateljska ofanziva u kojoj je učestvovalo 127.000 njemačkih vojnika i njihovih saveznika, naspram 22.000 partizanskih boraca. Ofanziva je trajala od 15. maja do 15. juna, a u borbama je poginulo 7.543 pripadnika jugoslovenskih boraca.

Na kosturnicu Bitke na Sutjesci vijence su danas položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Srbije, Opštine Foča, SUBNOR-a Srpske i Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, Oružanih snaga BiH, vojni ataše ambasade Ruske Federacije u BiH i predstavnici brojnih udruženja.