Sergej lavrov.jpg

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je na današnjoj konferenciji za novinare da je situacija oko posjete Srbiji nezamisliva.

"Nikad nismo ni pomislili da ovako nešto može da se dogodi", rekao je Lavrov.

On je rekao da ne razumije interese pojedinih država članica NATO da zabrani ruskom avionu da preleti njihov vazdušni prostor da bi došao do Srbije.

"Međunarodni poslovi Srbije su na ovaj način blokirani", rekao je Lavrov.

Lavrov je na vanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj umjesto da otputuje u Beograd rekao da je riječ o politici dvostrukih aršina.

"Oni će reći da im je to rekla EU i NATO, a NATO i EU će reći da te zemlje same odlučuje", rekao je Lavrov.

Ističe da se desilo nešto nezamislivo.

"Suverenoj državi je oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike. Blokirana je međunarodna djelatnost Srbije na ruskom pravcu", rekao je Lavrov na konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima, razgovori u Srbiji trebalo je da budu šireg spektra, a trebalo je da se govori i o samoproglašenom Kosovu i BiH.

"NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj Balkan, pod nazivom Zatvoreni Balkan, sada nam je teško da izvedemo drugačiji zaključak", rekao je on.

Lavrov citirao Borelovu ratnohuškačku izjavu
Politika je danas, prema njegovim riječima, skoncentirana na antiruskom pravcu, a podsjetio je i na "ratnohučkačku" izjavu Žozepa Borela.

"Cijenimo veoma antiruski stav Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, ali EU želi da svi kandidati za članstvo preuzmu na sebe obavezu rusofobnog karaktera", citirao je Lavrov Borelovu izjavu.

Kazao je da je jasno koliko članstvo u NATO košta Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i zašto NATO-u trebaju takve zemlje - da održavaju antirusku politiku i prijetnju, da im one budu baze za takvu politiku.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi, i da je Zapad stavio do znanja da će koristiti, kako je naveo, "najgrublje metode".

Dodao je da odnose Rusije i Srbije niko neće srušiti.

"Desilo se oduzimanje prava na ostvarivanje spoljne politike suverene države", naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da je mnogo sastanaka planirano tokom posjete Beogradu, i da su ti kontakti bili veoma korisni.

"Pozvali smo ministra Selakovića da u najskorije vrijeme posjeti Rusiju", rekao je Lavrov.

Dodao je da je planirano da se razmotri šira agenda i da se pregovara o brzom razvoju strateških odnosa Srbije i Rusije.

Podsjetimo, Lavrov je trebalo danas da doputuje u Beograd, ali je njegova posjeta jutros zvanično otkazana. O razlozima otkazivanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića obavijestio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko na današnjem sastanku na Andrićevom vijencu.

"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19.30", napisao je Vučić na Instagramu.