zaharova.jpg

Postupci Velike Britanije na zapadnom Balkanu bili su destruktivniji od baruta i bombi i smrtonosniji od kuge, napisala je na Telegramu portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da je Velika Britanija tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kao dio zapadne koalicije, pokrivala trgovinu organima koju su vršili kosovski Albanci, kao i trgovinu svim vrstama zabranjene robe, uključujući oružje.

Kritikujući izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras u vezi sa "malignim uticajem" Rusije na zapadnom Balkanu, Zaharova je istakla da je uticaj Alijanse na region "beskrupulozno destruktivan", podsjetivši na NATO agresiju u bivšoj Jugoslaviji kada su tokom bombardovanja korišteni projektili sa osiromašenim uranijumom.

- Šef britanskog Forin ofisa Liz Tras, koja je poznati stručnjak za istoriju i geografiju, upozorila je narode u BiH da ne treba da vjeruju Rusiji zbog njenog `malignog uticaja` na region - podsjetila je Zaharova na komentare koje je Trasova iznijela tokom nedavnog boravka u BiH u okviru posjete regionu čiji je cilj, navodno bio "da se potvrdi privrženost Velike Britanije miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Zaharova je istakala da je zanimljivo da Trasova zna "za tatarsko-mongolsku invaziju Ukrajine", ali ne i za NATO agresiju u bivšoj Jugoslaviji.

- Liz Tras zna o tatarsko-mongolskoj invaziji na Ukrajinu - dobra djevojka - ali ne zna za Alijansino bombardovanje Beograda? Onda bi ona mogla biti zainteresovana za primjere uticaja Zapada na Balkanu - naglasila je Zaharova.

Zaharova je napomenula da su vlasti Jugoslavije na početku Drugog svjetskog rata "preklinjale Britance" za pomoć zbog Trećeg rajha, ali da je London ignorisao to i da je Velika Britanija čak iskoristila rat radi ostvarivanja svojih interesa u Evropi.