pomen strane rapti bobanska ceta2.jpg

Prije tri decenije formirana je slavna Bobanska četa. Tim povodom danas je služen pomen za 23 njena pripadnika koji su svoje živote ostavili na braniku otadžbine tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, među kojima i njen komandant vojvoda Nedeljko Vidaković.

Pomen na spomeniku u Stranama u blizini sela Rapti u Bobanima služio je otac Dražen Tupanjanin, koji je istakao da je žrtva za bližnjeg, iz ljubavi i hrabrosti, istinska žrtva koja liči na Hrista.

"Kada se sjećamo naših junaka u sebi budimo ona plemenita osjećanja požrtvovanja, ljubavi prema bližnjima i želje da svojim životima zaštitimo one koje volimo. Oni su nam to pokazali i time su nas izuzetno zadužili", naveo je otac Dražen.

On je rekao da smo kao ljudi dužni da činimo pomen i da se sjećamo onih koji su bili na braniku otadžbine.

Pomenu kod spomen-obilježja prisustvovali su preživjeli saborci, članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja i lokalnih institucija.

Nakon pomena, na spomenik poginulim boracima položeno je cvijeće i prislužene svijeće. Delegaciju Grada predvodio je potpredsjednik Skupštine grada Đorđe Miljanović. 

pomen strane rapti bobanska ceta1.jpg

Bobanska četa je postala upamćena i kao jedna od najslavnijih i najdisciplinovanijih vojnih formacija u okviru Trebinjske brigade VRS. Brojala je oko 120 pripadnika i držala je liniju fronta dugu 15 kilometara, a osim 23 poginula borca imala je na desetine ranjenih.

U Stranama je 2000. godine napravljen spomenik gdje se nalaze fotografije, ispisana imena i prezimena kao i godina rođenja i pogibije najhrabrijih sinova ove čete: vojvode Nedeljka Vidakovića, Save Vidakovića, Milana Andrića, Dragana Anđelića, Nedeljka Bokuna, Jova Bokuna, Momčila Bokića, Rista Vujinovića, Toma Vujinovića, Anđelka Karduma, Rista Karduma, Vlada Komnenića, Milutina Lambete, Aleksandra Masleše, Radoslava Miletića, Rista Miša, Mihajla Porobića, Sava Redža, Blaža Stankovića, Mihajla Stolice, Laza Ćebedžije, Željka Čičkovića i Radomira Šegrta.