IMG_8557-min.jpg

U Kulturnom centru izvedena je predstava “Autobiografija” Okret teatra iz Beograda, nastala po istoimenom romanu Branislava Nušića, u režiji Jovana Grujića.

Djelo "Autobiografija" predstavlja žanrovski i izuzetno djelo u našoj književnosti i istovremeno predstavlja piščevu autobiografiju, roman i filozofiju života.

Okret teatar je samostalna pozorišna, putujuća, trupa, koja je nastala sa idejom da to bude teatar lektire. Ovo je treća predstava ovog teatra kojeg su osnovali klasići Nikola Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić, a spoljni saradnik je Danijela Tanasković, koja radi sa njima i na drugim projektima.

Prema riječima Nikole Krnete, sa radošću su odlučili igrati "Autobiografiju" jer nije često rađena predstava koja nije laka za režiranje jer je rađena u formi romana.

"Mislim da smo sve kroki crteže koje je Nušić pisao zahvaljujući Grujiću i njegovoj dinamici sve dobro postavili na scenu, da publika uživa u tome i prepoznaje sve njegove dogodovštine. Desetak epizoda ima u predstavi, a ja igram starijeg Nušića, a Marko mlađeg. Ako gledamo Nušića to je ismijavanje našeg mentaliteta i društva koje je bilo u njegovo vrijeme preslikano i danas. Ništa nismo naučili i to je poražavajuće jer sve situacije koje je on pisao mi smo na momente postavljali sebi pitanja da li ovo treba da kažemo sada zato što će neko pomisliti da to Nušić nije tada pisao" rekao je Krneta.

Krneta je oduševljen trebinjskom publikom kao i prije nekoliko godina kad su izvodili "Sumnjivo lice", jer je publika tokom cijele predstave koja je trajala 70 minuta smijehom i aplauzom nagradila aktere.

"Autobiografiju” – obaveznu lektiru za sve generacije, najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića izveli su: Nikola Krneta, Marko Nikolić, Milan Vranešević, Marija Ćeranić i Danijela Tanasković.