njegos spomenik.jpg

Pod nadzorom Komisije za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske, nastavljeni su radovi na restauriranju spomenika Petru II Petroviću Njegošu i Jovanu Dučiću - simbolično na 88 godišnjicu od dana kada je "Njegoš postao Trebinjac".

Radovi na restauriranju obavljaju se uz stručni nadzor nadležnih iz Republičkog zavoda.

Spomenici su jutros podignuti sa postamenata, a završetak predviđenih radova, prvenstveno na spomeniku Dučiću, očekuje se u narednih nekoliko dana.

"Ovim radovima se pristupilo po preporuci stručnjaka jer su spomenici, posebno Njegošev, izloženi različitim spoljnim uticajima. Pristupiće se čišćenju spomenika od površinskih naslaga raznih nečistoća i mikroorganizama. Biće obnovljena slova na postamentu, a sva oštećenja će biti restaurirana prema formi, strukturi i boji. Biće izvedena konsolidacija spomenika, kao i aseptička i hidrofobna zaštita", saopšteno je iz Gradske uprave.

Prethodno je, po preporuci stručnih lica, a uz nadzor nadležnih institucija, restaurirana bronzana statua Kupidona u Gradskom parku "Jovan Dučić", koja je šezdesetih godina prošlog vijeka, vjerovatno, urađena po uzoru na fotografiju originalne statue koja je bila od mermera, a koja je oštećena poslije Drugog svjetskog rata. Originalna statua bila je poklon pjesnika Jovana Dučića, od koje je sačuvana samo Kupidonova glava, koja se danas nalazi u Muzeju Hercegovine.

Spomenik Njegošu je, takođe, poklon pjesnika Jovana Dučića rodnom gradu. Djelo je vajara Tome Rosandića, a svečano je otkriven 27. maja 1934. godine. Bio je to prvi spomenik u svijetu posvećen velikom Njegošu. Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 6. juna 1992. godine, pretpio je oštećenja uslijed neprijateljskog granatiranja uže gradske zone.

Spomenik Jovanu Dučiću postavljen je 1997. godine, a rad je Drinke Radovanović.