agrores trebinje 2022.jpg

U Trebinju je počeo 11.  međunarodni simpozijum poljoprivrednih nauka „AgroRes 2022“ i 27. savjetovanje inženjera poljoprivrede Republike Srpske, koji je okupio oko 200 učesnika iz Republike Srpske-BiH, regiona i svijeta, koji su prijavili oko 170 naučnih radova.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da u Strategiji razvoja našeg grada do 2027. godine, poljoprivreda, uz energetiku i turizam, zauzima stratešku granu razvoja, koje su toliko povezane da Trebinje čine optimalnim lokalitetom koji u doglednoj budućnosti teži da postane najpoželjniji mali grad na Balkanu.

On je istakao da svijet danas  traži organsku hranu, čist vazduh i vodu, prirodu koja je očuvana, a da turisti uz to žele da posjete mjesta čije ulice i trgovi imaju dušu i svjedoče o prošlim vremenima, gostoljubive domaćine i vrhunsku uslugu, što sve to nudi Trebinje.

"Ako pogledate poljoprivrednu proizvodnju, iako je ona u Trebinju skromna, postoje optimalni uslovi za njeno dodatno razvijanje i unapređenje. Preko 80 odsto obradivih površina ima tehničku vodu. U 2017. osnovan je Agrarni fond koji pomaže na stotine poljoprivrednika. U okviru njega djeluje i Hercegovačka kuća u kojoj možete da kupite proizvode trebinjskih domaćina.  Kao naredni korak, od u Trebinju će od septembra početi sa radom odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa smjerom agromediteranske kulture. Njegovim otvaranjem zaokružićemo jednu cjelinu važnu za budući razvoj poljoprivrede", naveo je Ćurić.

Ćurić je svim učesnicima simpozijuma poželio uspješan rad i poručio im da se tokom narednih dana osjećaju kao kod svoje kuće.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je istakao da je od značaja ovakav vid okupljanja i razgovora sa predstavnicima akademskih zajednica, koji se trude da sva iskustva i znanja koja imaju primjene u praksi.

„Danas je i ključno pitanje da li ćemo moći da obezbijedimo dovoljno hrane, da razmotrimo kakva je situacija u regionu, ovdje u Hercegovini. U fokusu simpozijuma su svjetska kriza i cijene hrane, koje su posljedica rusko-ukrajinksog sukoba. Republici Srpskoj ne prijeti nestašica hrane, a ne treba očekivati pad cijena, ali ni značajnija poskupljenja", naveo je Pašalić.

On je kazao da Srpska nema problem sa vlastitom proizvodnjom pšenice, a da istu uvozi  iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma Branimir Nježić, je naveo da simpozijum ima dva fokusa: fokus mladih studenata koji su prezentovali radove i fokus na vodeće stručnjake sa drugih kontinenata da bi prenijeli znanja i iskustva.

„Prednost Srpske je dosta očuvana prirodna sredina. Imamo kapacitete da radimo na organskoj proizvodnji“, kazao je Nježić.

Skup, koji se održava u "Gradu sunca", trajaće tri dana.

Organizator simpozijuma je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci.