policija-rs.jpg

Sve češći i brutalniji napadi kriminalaca na pripadnike policije, a u posljednje vrijeme čak i na najviše policijske službenike, predstavljaju alarm da je kucnuo posljednji čas za beskompromisan obračun države s organizovanim kriminalnim grupama.

To za Srpskainfo tvrde stručnjaci za bezbjednost i nekadašnji najviši funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Oni ističu da je pooštravanje kaznene politike, ali i maksimalna uključenost kompletnog državnog aparata na uništavanju mafijaških struktura, koje su se, prema njihovim riječima, osilile do te mjere da policijske čelnike likvidiraju u po bijela dana ili pale njihovu imovinu, jedini način da se i policajci i građani osjećaju bezbjedno.

Najdrastičniji napad desio se 21. marta ove godine u prijedorskom naselju Pećani, kada je nasred ulice, dok je išao na posao, ubijen načelnik krim-policije Policijske uprave Prijedor, Radenko Bašić. Novi šokantan slučaj desio se prije tri dana, kada je zapaljena vikendica načelnika Policijske uprave Gradiška, Bojana Škorića.

Kako Srpskainfo saznaje, potpis na oba napada ima ista kriminalna grupa, na čijem čelu je bio Dušan Lovrenović. Efikasnim radom policije na terenu atentat na Bašića je rasvijetljen u roku nekoliko dana, a osumnjičeni za taj zločin su uhapšeni. Rezultati istrage su pokazali da je ubistvo organizovao Dalibor Railić Dugi iz Prijedora, a ubistvo je počinio Aleksandar Miljatović iz Banjaluke.

Motiv ubistva Bašića bilo je to što je Railić osjetio da bi mu on mogao ugroziti posao, odnosno da bi ga mogao uhapsiti zbog prodaje droge. Zbog toga je dogovorio s Miljatovićem da ga ubije, a za ubistvo je trebao dobiti 50.000 evra.

Policija je par dana nakon ubistva privela Miljatovića, koji je zatim priznao da je ubio Bašića i do detalja opisao kako je ubistvo planirano, izvedeno i kako je zatim pobjegao iz Prijedora.

Dva mjeseca nakon toga desio se novi teški napad na policiju. Ovaj put na meti napadača našla se imovina načelnika Policijske uprave Gradiške Bojana Škorića i penzionisanog policajca Zorana Polića. U MUP Srpske su odmah potvrdili da iza napada stoje kriminalne grupe koje su se proteklih mjeseci našle na udaru policije.

Naime, u ovoj godini izvedeno je više policijskih akcija na području Gradiške, u kojima su razbijene veoma opasne i dobro organizovane kriminalne grupe. Prvo je izvedena policijska akcija „Storidž“, u kojoj je privedeno više osoba, a policija je pronašla veću količinu oružja koja je bila veoma dobro sakrivena. Oružje je nađeno u košnicama za pčele, u šumi.

Nakon toga je uslijedila i akcija „Storidž 2“, u kojoj je policija razbila jednu od najvećih kriminalnih grupa u Republici Srpskoj, a koja se bavila međunarodnom trgovinom drogom. Na čelu ove grupe bio je Dušan Lovrenović, koji je tada izbjegao hapšenje, ali je kasnije priveden u Hrvatskoj. Član ove grupe bio je i pomenuti Railić iz Prijedora.

Imovina policajaca često je bila na meti i kriminalaca na području Trebinja, gdje je proteklih godina zapaljeno više automobila policijskih službenika i inspektora.

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragomir Jovičić, za Srpskainfo kaže da sve brutalniji napadi kriminalaca na policajce, pa čak i one koji obavljaju najviše dužnosti, ukazuju da je došlo krajnje vrijeme da se država obračuna s mafijom.

– Sama policija, bez obzira na to koliko je efikasna, ne može da rješava sve probleme. Kad bi policija rasvijetlila čak sva krivična djela, ako nema krajnjeg epiloga, odnosno adekvatne kazne, to ne vrijedi. Imajući u vidu posljednje događaje i napade na pripadnike policije, posebno slučaj u Prijedoru koji se završio na najgori mogući način, mislim da je došlo krajnje vrijeme da Republika Srpska, prije svega, nešto mijenja u svojoj kaznenoj politici. Nalogodavci i izvršioci moraju biti u najkraćem mogućem roku presuđeni najstrožom propisanom kaznom. Nijedna država ne smije da dozvoli da neko napada njene organe reda i da se za to dobijaju blage kazne. To ne šalje poruku izvršiocima krivičnih djela da se ne isplati baviti kriminalom – kaže Jovičić.

Dodaje da nedavni napad na imovinu policajaca u Gradišci takođe treba da vodi najoštrijem kažnjavanju odgovornih za to krivično djelo.

– Ukoliko se rasvijetli taj slučaj, država mora da u efikasnom i brzom krivičnom postupku izrekne maksimalnu propisanu kaznu. Samo na taj način se šalje poruka izvršiocima krivičnih djela da će država učiniti sve da zaštiti svoje policajce i građane. Po mom dubokom ubjeđenju, suština našeg problema je blaga kaznena politika – ističe Jovičić.

Profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, Duško Vejnović, takođe smatra da nedavni događaji ukazuju na to da je kucnuo posljednji čas za obračun s organizovanim kriminalnim strukturama. On, između ostalog, tvrdi da od akcije „čišćenja“ kriminalaca ne treba da bude pošteđen ni sam MUP Srpske.

– Prvo je neophodno obezbijediti političku klimu i ambijent za borbu protiv organizovanog kriminala. Nema dileme da je potrebno da i MUP očisti svoje redove, odnosno da sve one koji narušavaju kodeks policijskog službenika procesuiraju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Takođe, saradnja policije Srpske mora da bude na višem nivou povjerenja sa policijom Federacije BiH, sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom i sa svim policijama u regionu. Mislim da ta saradnja trenutno nije dobra i da se informacije dijele selektivno. Sve to nije moguće bez političke volje, višeg stepena efikasnosti pravosuđa, u prvom redu tužilaštva, a onda i zajedničke saradnje svih institucija – zaključuje Vejnović.