svinje.jpg

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine je isplatilo 2.407.000 KM proizvođačima suprasnih krmača i nazimica, od čega 1.494.000 KM iz Kompenzacionog fonda, a 913.000 KM iz agrarnog budžeta.

“Za ukupno 450 proizvođača koji uzgajaju 16.600 krmača isplaćeno je oko 150 KM po jednoj krmači. Napominjemo, da su ovim ranije nego ikada prije isplaćene sve obaveze i redovne i vanredne prema ovim proizvođačima, što im je direktan podsticaj i za novi ciklus proizvodnje”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Istovremeno, po nalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i voodprivrede Republike Srpske Inspektorat Republike Srpske vrši pojačane kontrole korištenja podsticajnih sredstava za uzgoj kvalitetno-priplodnih krmača i suprasnih nazimica.

Na osnovu dostavljenih podataka iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a nakon što su utvrđena odstupanja u broju krmača i nazimica u odnosu na broj koji su odobrena podsticajna sredstva, republički i opštinski/gradski inspektori su tokom marta i aprila 2022.godine obavili kontrole kod 59 proizvođača.

Nakon izvrđenih kontrola 56 je bilo neuredno, te su inspektori naložili povrat sredstava podsticaja u ukupnom iznosu od 69.247 KM, a pritom je izdato i 56 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti 65.000 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apeluje na proizvođače da prijavljuju tačne podatke, jer se osim povrata sredstava, suočavaju i sa kaznama inspekcije od 1.000 KM, koje često prelaze iznos podsticaja koje dobijaju.