Ivana radovanovic.jpg

Đak generacije trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" u školskoj 2021/2022. godini je Ivana Radovanović. Ovaj uspjeh za nju znači mnogo jer predstavlja ustanovu koja ima 120 godina dugu tradiciju.

"To je za mene velika čast i obaveza da budem prva u koloni maturanata. To je bilo neočekivano za mene jer je ovo jedna veoma dobra generacija u kojoj ima puno odličnih učenika", kaže Ivana.

Za njih govori da su to izuzetni mladi ljudi koji osim škole imaju i drugih stvari kojima se bave i u tome su najbolji.

"Oni su svestrani i ponosna sam da ću ih predvoditi. Mi smo kroz četiri godine radili zajedno, zajedno smo učestvovali u svim akcijama, jedni na druge smo se oslanjali, podržavali se međusobno i motivisali se da budemo bolji. Šta god smo radili, to smo radili timski, organizovali se kao razred i sve je prošlo kao tren i najljepša bajka", iskrena je Ivana.

Prema riječima naše mlade sugrađanke, Gimnazija je ispunila sva njena očekivanja, a profesori su bili maksimalno korektni tokom sve četiri godine školovanja.

"Trudili su se da nam što više znanja prenesu i za vrijeme onlajn nastave pofesori su imali razumijevanje za sve naše aktivnosti", rekla je Ivana.

Što se tiče Gimnazije mnogi imaju predrasuda i Ivana im savjetuje da to nije tako jer kad se kaže taj pojam mnogi misle da se samo uči i da su đaci stalno sa knjigama u ruci. Tokom školovanja je najteže bilo organizovati vrijeme, a Gimnazija je specifična jer daje znanje iz svih oblasti, a sve njih treba povezati.

"Pored svih obaveza u školi, ako se organizuje vrijeme, ako je čovjek uporan, istrajan i želi nešto da uradi - može postići sve svoje školske i vanškolske obaveze. Kao učenici mi moramo da radimo na sebi, na svojoj edukaciji i da pokušamo da izgradimo sebe. Trebamo dati sve od sebe da budemo bolji i samim tim naš uspjeh će biti prepoznat i on će doći", poručila je Ivana.

Ivana je član GKUD "Alat Svislajon" već 14 godina.

"Mnogo sam vremena provela na probama, putovanjima i trebalo je izdvojiti vrijeme. Nije bilo lako sve uskladiti, ali mi je na tim putovanjima bilo je prelijepo. Sve što je lijepo i što te čini radosnim nije teško", sa osmijehom na licu poručila je Ivana.

Išla na takmičenja iz matematike, fizike i srpskog. Iz matematike je u prvom razredu bila treća na regionalnom kao i u trećem razredu, dok je ove godine bila prva na regionalnom i među prvih deset na republičkom. Planira da upiše softversko inžinjerstvo na FTN u Novom Sadu jer je to poveznica između matematike koju voli i informatike.

"Logika i matematika kad se povežu to me inspiriše da budem kreativna i da ga rješavam to na kreativan način. A to sve radim jer to volim uz crtanje u kome uživam. Uglavnom je to olovka, skice i ono što mi se svidi to nacrtam", zaključila je Ivana.