ambasador madjarske.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ugostio je danas ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Pošu kao i predstavnika iz sektora za ekonomska pitanja u ambasadi Duška Karegića.

Ćurić i Pošu su razmijenili informacije iz više oblasti – ekonomije, poljoprivrede i kulture te razgovarali o potencijalnim aspektima saradnje u navedenim oblastima.

Gradonačelnik Ćurić upoznao je ambasadora sa kapacitetima Trebinja u oblasti turizma, kao i komparativnim prednostima koje se ogledaju u dobrom geografskom položaju našeg grada, blizini Jadrana, pogodnim klimatskim uslovima, kapacitetima u oblasti ruralnog turizma i dobroj gastronomskoj ponudi našeg kraja.

Gradonačelnik je ambasadoru ukazao i na to da Trebinje ima važne strateške i ekonomske planove, a jedan od njih je i uspostavljanje slobodne zone, prve u Republici Srpskoj, koja će domaćim, ali i stranim privrednim subjektima biti posebno interesantna zbog različitih poslovnih pogodnosti.

Izrazivši zahvalnost za prijem u Gradskoj upravi, ambasador Mađarske istakao je da postoji veliki prostor za saradnju sa Trebinjem, a posebnu zainteresovanost iskazao je za oblast ekonomije, finansija i bankarstva te kulturno povezivanje, kao i uspostavljanje bližih veza između Trebinja i nekog od mađarskih gradova.

Kao inicijalni korak u saradnji, ambasador Poša i gradonačelnik Ćurić danas su razgovarali i o događaju koji će Ambasada Mađarske, u saradnji sa Gradom Trebinje, organizovati 2. juna u Trebinju. Kako je danas rečeno, ovom prilikom biće upriličen kulturni program (klavirski koncert), a događaju će prisustvovati ambasadori zemalja iz grupe V4 (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka). Mađarski ambasador će se ovom prilikom sastati sa trebinjskim studentima i posjetiti Narodnu bibilioteku Trebinje, te će biti održan još jedan sastanak sa gradonačelnikom Trebinja i predstavnicima Gradske uprave.