Izlozba o savi vladislavicu1.jpg

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obavještajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Izložba sa više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata svjedoče o impozantnom životnom putu, djelu i zavještanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“.

Izložba je posvećena sjećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodijeli mu zasluženo mjesto u nacionalnom pamćenju.

Izlozba o savi vladislavicu2.jpg

Predstavljena je publici u Trebinju zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

O izložbi su govorili Slavica Stefanović – izvršni producent i autor serijala „Paleta kulturnog nasleđa“ RTS, Gordana Milosavljević – sestra Vladimira Davidovića i Branko Vukomanović – koautor izložbe.

Izlozba o savi vladislavicu3.jpg