Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Gradski budžet u prošloj godini u suficitu 1,2 miliona KM

Gradska skupstina trebinje.jpg

 

Skupština grada Trebinja usvojila je danas na 12. sjednici izvještaj o izvršenju budžeta Grada za 2021. godinu, sa 15 glasova za i šest protiv.

„Ukupna budžetska sredstva ostvarena su 33.315.330 KM, od čega su poreski i neporeski prihodi 25.463.896 KM, grantovi 2.820.275 KM, transferi 2.425.709 KM, primici za nefinansijsku imovinu 1.425.530 KM, primici od finansijske imovine 311 KM i ostali primici 1.179.609 KM, pri čemu je ostvaren ukupni budžetski suficit od 1.208.134 KM po svim fondovima“, precizirao je Momir Šarenac, predstavnik Odjeljenja za finansije, po ovlašćenju gradonačelnika.

On je dodao da su ukupni budžetski prihodi od 1. januara do 31. decembra prošle godine ostvareni u iznosu za 15,26% iznad plana, a budžetski rashodi 3,22% ispod plana.

Predsjednik Komisije za budžet i finansije Blagoje Šupić istakao je da su, imajući u vidu da je prošla godina bila u znaku pandemije virusa korona, u pitanju dobri i optimistični rezultati, izražavajući nadu da će se ovom dinamikom i zamahom nastaviti i u narednom periodu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je budžet Grada stabilan, sa ostvarenim suficitom i smanjenim troškovima u prošloj godini.

„Suficit je ostvaren najviše iz razloga što smo dobili, pred kraj prošle godine, donacije od ERS u iznosu od 600.000KM za Duhovni centar Mrkonjići, dobili smo i podršku Vlade RS za izgradnju slobodne zone u iznosu od 800.000KM. U prethodnoj godini nismo realizovali sve prihode koje smo planirali, sigurno da su postojali razlozi. Kada smo procijenili da se neće realizovati u potpunosti, od nekih investicija smo morali da odustanemo, smanjili smo troškove. Pozitivno je da smo u prethodnoj godini, koja je bila obuhvaćena koronom, finansirali sve što je bilo potrebno, u narednom periodu nadamo se da ćemo uspjeti da oprihodujemo ono što je zamišljeno, tako da izbalasaniramo i rashode, da svi budu zadovoljni“, naveo je Ćurić.

Na primjedbe pojedinih opozicinih odbornika da nije ispoštovana raspodjela sredstava za socijalna davanja, Ćurić je naveo da su svi relevantni zahtjevi ispunjeni.

„Prema informacijama iz Centra za socijalni rad, svi zahtjevi koji su dostavljeni u skladu sa potrebnim uslovima su ispunjeni“, kaže prvi čovjek grada.

Ćurić je naveo da će, ukoliko bude potrebe, novi krediti biti iskorišteni za investiciona ulaganja.

„Grad Trebinje je zadužen u skladu sa zakonom, u prošloj godini bili smo zaduženi sa 10,24 odsto, naredne godine će taj procenat biti još manji. Ako bude potrebe, ići ćemo u zaduženja da bismo ulagali u investicije, za to očekujem podršku i opozicije“, ističe Ćurić.

Cilj lokalne vlasti, dodaje, je povećanje plata u javnom sektoru i privredi na području grada.

„Od prethodne godine prosječna plata u Trebinju je iznad 1.000 KM, idemo u pravom smjeru, potrošačka korpa je u međuvremenu značajno poskupjela, u narednom periodu treba ići na povećanje plata“, kaže Ćurić.

Zdravko Butulija, odbornik SNSD naveo je da je budžet Grada Trebinja stabilan.

„Nema potrebe za pokrivanjem gubitaka, potencijalna zaduženja biće uslovljena investicionim potrebama“, ističe Butulija.

Đorđe Vučinić, odbornik Liste za pravdu i red izrazio je bojazan zbog potencijalnih novih zapošljavanja u javnom sektoru i novih zaduženja.

„Građani će da ispaštaju“, smatra Vučinić.

Borislav Grubač, odbornik SNSD-a je podsjetio da zakon propisuje da se jedinice lokalne samouprave ne mogu zadužiti iznosom većim od 18 odsto od redovnih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini.

„Kod nas je u pitanju 10,24 odsto, to dovoljno govori o nivou zaduženosti Grada Trebinja u odnosu na zakonom propisani maksimum“, kaže Grubač. 

Na današnjem zasjedanju usvojen je izvještaj o korišćenju sredstava budžetske rezerve za prošlu godinu u iznosu od 3.000 KM - na ime donatorskih sredstava u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima“, sa ciljem nabavke prevoznih sredstava za djecu sa intelektualnim poteškoćama.

Odbornici su danas većinom glasova usvojili i izvještaj o stanju duga i izdatim garancijama Grada Trebinja na dan 31.12.2021. godine, koji iznosi 16.742.579, 41 KM, od čega za glavnicu otpada 15.822.826,86 KM a za kamate 919.752,55 KM.

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja