Darko djogic predavanje trebinje1.jpg

Srpsko udruženje "Ćirilica" iz Trebinja povodom Međunarodnog dana slovenske pismenosti i praznika posvećenog Svetoj braći Ćirilu i Metodiju organizovalo je predavanje protojereja-stavrofora dr Darka Ristovog Đoga Kulturnom centru na temu "Zimonjića zavjet: Otpor i žrtva u srpskom identitetu".

Krsna slava ovog udruženja počela je lomljenjem slavskog kolača na liturgiji u slavu Svetih Ćirila i Metodija, posluženjem ispred crkve, a nakon toga su učenici Centra srednjih škola podijelili letke da se narod zaintrigira i dopuni svoje znanje o ćirilici.

Predsjednik Srpskog udruženja "Ćirilica" Vesna Andrić je istakla da je danas svjetlost dana ugledao probni broj časopisa "Zvonce" sa željom da izlazi jednom godišnje. 

"Želja je da se djeca u njemu pokažu i dokažu na polju ćirilice. Oni će da krasnopišu, pišu sastave, crtaju. Ovaj broj učenici su radili sa svojom vjeroučiteljicom Žanelom Pažin i na taj način željeli smo da sve generacije dobiju ono što je u skladu sa njihovim godinama i da svi zajedno proslavimo Ćirila i Metodija. Uvijek govorimo da su nam djeca ciljna grupa međutim ta djeca se uče na primjerima odraslih i zbog toga pokušavamo sve starosne dobi da obuhvatimo svojim radom. Smatramo da će se značajnije promjene desiti kada naša djeca stasaju i dobiju mogućnost da odlučuju", rekla je Andrićeva.

Protojerej-stavrofor dr Dark Đogo je poručio da je slovenska pismenost autentično ćirilična i ćirilica nije slučajna postavka u nekom muzeju koji stoji i koji odgledamo kada hoćemo.

"Ćirilica je naš kulturni obrazac, ono šta i mi jesmo. Obično kada govorimo o vojvodi Bogdanu Zimonjiću i njegovom sinu Svetom Petru Zimonjiću nismo skloni da povežemo njihova dva lika. Sa jedne strane imamo ratnika koji je i sveštenik, a sa druge episkopa koji je savršeno nevina žrtva i pokušavam da objasnim zašto su zavjetne riječi Svetoga Petra koje su i posljednje koje su zabilježene da je Ćirilovo pismo nemoguće uništiti. Te njegove zavjetne riječi su i mjerilo i danas jer ne smijemo biti indifirentni prema ćirilici jer smo samo u pravom smislu na ćirilici pismeni. To čak i statistička istraživanja pokazuju da većina ljudi koji misle da su pismeni na latinici uglavnom se koriste ošišanom latinicom", kazao je Đogo.

Darko djogic predavanje trebinje2.jpg

Prema Đogovim riječima, to više nije stvar samo ćirilice i latinice ili Vukovice ili Gajevice već je stvar toga da li ćemo biti ono što jesmo i trajati vijekovima kao što smo trajali ili ćemo biti samo jedan od milion naroda koji će ošišanom latinicom saopštavati svoje unutrašnje utiske.

"Kao svaki unutrašnji utisak je promjenljiv, danas jesu sutra nisu. Pisma i narodi koji su zasnovani na utiscima ne na vijekovima oni zajedno nestaju sa utiskom. Da budemo na Zimonjićevom zavjetu treba da koristimo ćirilicu bez ikakvih tehničkih problema, poteškoća, do najbitnijih životnih stvari da se ženimo, udajemo, rađamo djecu, skačemo za našom djecom kada imaju temperaturu, do odluka da naša djeca idu u Prebilovce, a ne u Majorku. Hiljade stvari mi možemo da uradimo samo nama opis stvari nije problem jer nama naprosto nedostaje volje da budemo ono što jesmo. Ili ćemo naći volje da živimo i postojimo ili ćemo bez voljno ugasiti bez ćirilice. To treba svima da je jasno da je danas situacije fronta, borbe", jasan je Đogo.