Patrijarhporfirije.jpg

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada slijedi razrada svih tehničo-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaviještene i sve pomjesne pravoslavne crkve.

"Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno s arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehnicko-organizacione detalje, nakon čega će uslediti svečano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA", rekao je patrijarh srpski, prenijeli su makedonski mediji.

On je izrazio uvjerenje da će sve pravoslavne crkve ovu vijest primiti s radošću.

Patrijarh Porfirije je ovo rekao nakon zajedničkog služenja liturgije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog sa arhiepiskopom Stefanom, što je propraćeno dugim i gromoglasnim aplauzom mnogobrojnih vjernika.

Prethodno Porfirije je rekao da je Sjeverna Makedonija okićena najvišim pravoslavnim blagodatima, mjesto gdje su se vijekovima molile suze za spas ljudskog roda.

"Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama. raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se što je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana", rekao je Porfirije.

Arhiepiskop Stefan je uputio zahvalnost članovima Svetog arhijerejskog Sabora SPC u ime vjernog makedonsog naroda i MPC-OA.

On je poručio da je svrha crkve da ujedini čovjek u sebi.

"Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju", naveo je i istakao da je ovaj istorijski trenutak ispunjenje sna mnogih generacija.

"U Beogradu u crkvi Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije...", rekao je.