Rusija-projektili.jpg

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin pohvalio se kako je Rusija spremna da rasporedi skoro 50 svojih “nezaustavljivih” nuklearnih projektila “sarmat”, u zapadnom dijelu svijeta poznatiji kao “satana”.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše San, jezivom upozorenju Zapadu. Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava i ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije u samo jednoj eksploziji. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

– Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

– A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savjetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

On je objavio da će do jeseni biti razmješteno skoro 50 takvih raketa. San podsjeća da je Rogozin nedavno takođe prijetio Zapadu nuklearnim udarima “sarmata”. Ovaj projektil ima domet od 18.000 kilometara i može da pogodi mete brzinom od 25.500 kilometara na sat nakon lansiranja u spoljni svemir ili preko polova Zemlje.

U posljednjoj prijetnji Rogozin se poslužio snimkom ruskog TV kanala “Zvijezda” koji vodi Ministarstvo odbrane. Novinar tog kanala Aleksander Kurski je rekao na vojnom poligonu Kura na Kamčatki da krater koji je ostavio “sarmat” nakon probnog lansiranja “prosto zaokuplja njegovu maštu”.

– Bez bojeve glave, ali dubina (kratera) je osam, a prečnik 20 metara – rekao je.

Rogozin je prošle nedjelje rekao da “sarmat” može da uništi “pola obale kontinenta” zapadnog neprijatelja. A prije dvije nedjelje je zaprijetio da će zbrisati Ukrajinu sa mape i uništiti Zapad za pola sata.

– NATO vodi rat protiv nas. Nisu to objavili, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima očigledno. U nuklearnom ratu uništićemo NATO zemlje za pola sata. Ali to ne smijemo da dozvolimo jer će posljedice razmjene nuklearnih udara uticati na stanje naše Zemlje – rekao je on, dodajući da će stoga “morati da poraze ekonomski i vojno moćnijeg neprijatelja konvencionalnim oružjem”.

Koristeći riječ koju je Putin zabranio u odnosu na Ukrajinu – “rat” – Rogozin je istakao da je “ovo rat za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država”.

– Samo postojanje Ukrajine odvojeno od Rusije neminovno će je pretvoriti u antirusku i odskočnu dasku za Zapad za agresiju protiv našeg naroda. Zato ono što zovemo specijalnom vojnom operacijom daleko prevazilazi originalnog značenje i geografiju – naveo je.

“Jedna satana i nema više britanskih ostrva”
Krajem aprila su ruska novinarka Olga Skabejeva i poslanik Državne dume iz frakcije LDPR Aleksej Žuravljov razgovarali su o tome koliko sekundi balističkoj raketi “satana” treba da stigne do glavnih gradova Velike Britanije, Njemačke i Francuske – zemalja koje isporučuju oružje Ukrajini.

– Jedna “satana” i to je to. Britanska ostrva su postojala jednom, Britanska ostrva više ne postoje. Ozbiljan sam – rekao je Žuravljov.

Poslanik Državne dume Jevgenij Popov iz partije Jedinstvena Rusija pokušao je da ovo opravda argumentom da Britanija takođe ima nuklearno oružje, a, kako on kaže, ako se upotrebi raketa “satana” niko neće preživjeti u ovom ratu i niko neće ostati na planeti. Skabejeva je istakla da je vrijeme leta “sarmata” od Kalinjingrada do Berlina 106 sekundi, od Kalinjingrada do Pariza 200 sekundi i do Londona 202 sekunde.

– Vrijeme leta raketa RS-28 “satana” do prestonica zemalja koje Ukrajini snabdijevaju najviše naoružanja. Zapadne zemlje treba da vide i ovu sliku. Računajte svaku sekundu. Za šta ćeš imati vremena? – zapitao se Žuravljov.

“Sarmat”, raketa dugog dometa je u razvoju od 2000-tih i smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje, prenosi Blic.

Rusija je uspješno lansirala projektil ranije ovog mjeseca dok je Putin upozorio da je test “hrana za misli za one koji pokušavaju da prijete Rusiji”.