Simpozijum 3.jpg

Trebinju je danas otvorena međunarodna naučna konFerencija pod nazivom "Turizam u savremenom evropskom i evroazijskom prostoru" koja je okupila brojne svjetske naučne radnike da bi donijeli zaključke kako turistička kretanja prilagoditi novim svjetskim procesima.

Otvaranju je prisustvovala ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić koja očekuje da će konferencija dati mnoge dobre zaključke, ideje i preporuke za dalji razvoj turizma.

"Nadamo se da će ova današnja konferencija doprinijeti tome da se što brže oporavljamo i da idemo naprijed", rekla je Gašićeva novinarima.

Dekan Visoke škole za turizam i hotelijerstvo u Trebinju Obren Gnjato rekao je da će biti predstavljeno više od 60 naučnih radova, od više od 100 autora iz sedam svjetskih zemalja, a zaključci će biti dobra podloga za razvoj turizma na prostoru Republike Srpske, regiona i šire.

"Pandemija, globalni procesi utiču na promjene u tokovima turizma kod nas i u svijetu, upravo zato su ovdje naučni radnici iz svijeta da donesemo zaključke kako da što bolje prilagodimo turistička kretanja novim procesima", rekao je Gnjato.

Direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljub Milinčić rekao je da prostor Ruske Federacije ima više od 300 miliona ljudi sklonih putovanjima i kulturi, a prostor Balkana ima mnogo toga da im ponudi.

"Računamo da ćemo na toj interakciji ostvariti veći priliv inostranih turista koji se dugo zadržavaju i mnogo troše", rekao je Milinčić.

Profesor emeritus Geografskog fakulteta u Beogradu Stevan Stanković ukazao je da Srbiji nedostaje infrastruktura kada je riječ o razvoju turizma te ocijenio da je potrebno unaprijediti i hotelijerstvo u ovoj zemlji.

Organizatori konferencije su Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje, Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu. /