Milica colovic.jpg

Đak generacije Centra srednjih škola je Milica Čolović smjer ekonomija, pravo i trgovina. Za nju je to velika čast jer su se isplatili trud, vrijeme provedeno sa knjigom, pažljivo slušanje na časovima, koncentracija.

"Za mene je privilegija što ću prva da idem u defileu i na neki način predstavljati Centar srednjih škola", rekla je Milica na početku razgovora za TrebinjeLive.info.

U porodici ima drage osobe koje se bave ekonomijom, pravom i trgovinom i uvijek joj je to bilo primamljivo. Nakon završetka devetog razreda odlučila je da upiše Centar srednjih škola i ovaj smjer.

"Nije mi žao što sam ovo upisala i isplatilo mi se. Škola mi je pružila i više nego što sam očekivala i za ovaj period srednjoškolskog obrazovanja naučila sam razne stvari o kojima nisam imala predstavu. Iz raznih oblasti dobila sam znanje i mogu reći da sam veoma zadovoljna", jasna je Milica.

Tokom četiri godine najteže joj je bilo u prvom razredu jer su imali dosta stručnih predmeta sa kojima se nisu susretali kao što je knjigovodstvo gdje ima matematike, logike i teorije koja se trebaju naučiti za rješavanje zadataka.

"To je bio jedan od najtežih predmeta jer je trebalo vremena da se priviknem, trebala se stvoriti navika da se redovno vježbaju promjene koje se nalaze u tim zadacima. Kada se stvorila navika, nije bilo toliko teško. Bitna je upornost", objasnila je Milica.

Da se postane đak generacije potrebno je vjerovati u sebe, dosta raditi, truditi se, odricati se i biti uporan, ali Milica je uz sve to imala i podršku porodice, prijatelja sa kojima je išla u razred.

"To mi je najviše pomoglo jer je ova generacija jedna od najboljih. Moj razred je bio najbolji jer su Marija Tasovac i Katarina Šišić bile jako blizu da budu najbolje u našoj generaciji. Male nijanse, milimetri su odlučili i one zaslužuju svaku pohvalu. Moj razred je imao 24 učenika i više od polovine je bilo odličnih. Jedni druge smo bodrili, podržavali i bila je zdrava atmosfera", navela je Milica.

Tokom srednje škole upoznala je svoje najbolje prijatelje kao i dobre profesore koji su bili uvijek uz učenike spremni da im u svakom trenutku objasne i pokažu.

"Profesori su nam mnogo pomogli da postanemo bolje osobe savjetima i ličnim primjerom", rekla je Milica.

Svoje vrijeme voli da provodi na kompjuteru i da uči o programiranju jer joj je najdraži predmet bila informatika. Planira da upiše Grafičko inženjerstvo i dizajn na FTN u Novom Sadu.

"U školi smo učili dosta o tome kako da uređujemo web stranice, slike i drago mi je bilo što sam imala slobodu da uređujem kako ja to želim. Svidjelo mi se to. Odlučila da upišem FTN i od tada se pripremam za prijemni", poručila je Milica.

Maturantsko veče učenika Centra srednjih škola je u nedjelju, 22. maja.