Marija parezanin.jpg

Čast da predvodi defile maturanata Tehničke škole ima Marija Parežanin koja je đak generacije. To za Mariju znači mnogo jer se kroz četiri godine dosta zbližila sa đacima i profesorima tako da je to veliko i drago iskustvo koje će provesti sa divnim ljudima.

"Treba biti uporan, ne odustajati i ne potcjenjivati sebe ako se želi biti najbolji" rekla je Marija.

Ova mlada Trebinjka završila je Elektrotehničku školu smjer tehničar računarstva i prema njenim riječima prezadovoljna je onim što je naučila i vidjela u ovoj javnoj ustanovi.

"Možda neki imaju predrasude o ovoj školi, ali je meni dala lijepo iskustvo jer mi je omogućila da upoznam sebe i da se prođem kroz neke hobije bez ograničavanja. Učila sam i radila sa đacima i profesorima koji su prije svega dobri ljudi, a sekundarno divni profesori kao što su Maja Zagorac, Duško Petrović, Milijana Ratković jedna od mojih omiljenih profesora koja me je naučila koliko je u životu važno raditi ono što voliš, posvetiti se tome i uživati u onome što radiš", navela je Marija.

Četiri godine srednjoškolskog obrazovanja prošle su kao tren, uživala je u svemu, imala je priliku da nauči i imala je vremena za sve. U slobodno vrijeme bavi se izradom nakita od gline što joj je postao hobi i to se može vidjeti na Instagramu, gdje se njeni radovi mogu i naručiti.

"Ovim se bavim šest mjeseci i to je dio moje kreativnosti gdje hoću da personalizujem nakit koji nosim. Opet je to programiranje jer personalizujem način na koji koristim telefon. Mislim da je veliko zadovoljstvo kada imate neku ideju u glavi i da je možete napraviti fizički i da uživate u njoj. Najvažnije je raditi ono u čemu uživate", objasnila je Marija.

Odrasla je uz filmove, gledajući pozorišne predstave, a bavljenje fotografijom joj služi kao dnevnik da bilježi događaje, ljude u njenom životu.

"To je kao hronika mjesta gdje sam bila, ljudi sa kojima sam se družila. Danas se slabije izrađuju fotografije, ali postoje folderi gdje se to čuva", govori Marija.

Marija je od devetog razreda počela da radi sa programiranjem i pronašla se u tome. Prije, ali i sada dosta radi matematiku, ali pošto su joj glavne vrline kreativnost i logika našla se u sredini programiranja.

"Mi smo generacija koja je odrasla sa telefonima i imate opciju da stvorite igricu koju igrate ili taj veb sajt na kome ste. Daje tolike mogućnosti da živite i stvarate u svijetu kome živite", istakla je Marija.

Planira da upiše softversko inžinjerstvo na FTN u Novom Sadu gdje joj je želja da programira igrice. Pripreme za prijemni počele su od septembra i prema njenim riječima bez obzira na onlajn nastavu u protekle dvije godine nije bilo problema.

"Moje mišljenje je da ako neko želi nešto da nauči to uvijek može. U današnje vrijeme može se sve naći na internetu i naučiti. Samo ako je do sada bilo 50 prema 50 učenje u školi i ono što učim privatno - tada se procenat mnogo pomakao u korist učenja kod kuće. Mislim da smo radili sve što smo mogli i profesori i mi, ali definitivno nije idealan vid obrazovanja", iskrena je Marija