IMG_20220517_192452-678x381.jpg

U Narodnoj biblioteci organizovana je promocija knjige ”Nijemi svjedoci” Radinka Krulanovića iz Nikšića. Ovaj profesor filozofije i logike i član Udruženja književnika Srbije, do sada je objavio četiri knjige poezije i po prvi put se predstavio trebinjskoj publici.

Prema riječima autora, drago mu je da je u gradu Svetog Vasilija Ostroškog i Jovana Dučića kao i svih onih koje je iznjedrilo Trebinje.

"Suština same zbirke je da 'Nijemi govornici' progovore jer ono što je negovorljivo da dođe do izražaja, dođe do riječi i da Vaskrs promoviše istinu kojoj teži ljudski rod, a to je da je smrt pobijeđena. Knjiga poezije 'Nijemi svjedoci' sastoji se od 60 pjesama, a podijeljena je u četiri ciklusa - majci, kamenu, Kosmetu i nijemim govornicima", rekao je Krulanović.

IMG_20220517_192623-1024x769.jpg

On je kazao da sve teme ugrožavaju lično i nacionalno biće našeg naroda.

"Žele da ukinuti ono što je žila kucavica našeg naroda i bića, srpski jezik koji se sam brani. Nadam se da će ga uz nas i odbraniti u Crnoj Gori. Jezik je kuća bitka kaže Hajdeger po čemu se možemo prepoznati, izraziti, iskazati jer je Bog čovjeku i dao jezik da može saopštiti i svoju ljubav prema njemu. Tako je jezik najtemeljnije i najznačajnije što je čovjeku dato i za jezik se valja boriti, a jezik je tu i da pripomogne u toj borbi", rekao je Krulanović.

On je jedan od 27 potpisnika prosvjetnih radnika koji su 2004. godine stali u odbranu srpskog jezika i na Međunarodni dan maternjeg jezika dobio je vrijedno priznanje orden "Marko Daković".

Postavljajući pitanje "Šta je ljubav" Krulanović odgovara da je to Bog". On je ljubav i obrazac ljubavi, uzor i ideal ka kojem trebamo i moramo da težimo.

Krulanović ističe motiv vjere u njegovoj poeziji.

"Ako čovjek ne vjeruje onda se postavlja pitanje na osnovu onoga što znamo, a znamo da je čovjek ograničeno biće. Kroz vjeru, ljubav i nadu možemo pronaći odgovor na mnoga pitanja koja štite nas kao pojednica, a samim tim i kao ljudski rod", poručio je Krulanović.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević je za Krulanovićevu poeziju rekao da je ona novi talas srpskog pjesništva na prostoru Crne Gore i Stare Hercegovine.

"Moramo da prezentujemo srpskom prostoru ono što se radi na polju poezije, a znamo kako je to teklo ranije kada je Hercegovina dala velike pjesnije u teškim vremenima, koji su držali budnim narodni duh i činili ga snažnim i spremnim za teška vremene koja su bila i ranije", poručio je Kovačević.

Odabrane stihove govorio je glumac nikšićkog pozorišta Velizar Kasalica.