Gimnazijalci nagrada.jpg

U biblioteci Gimnazije “Jovan Dučić” 24 učenika dobila su sertifikate “Gete instituta” za položene ispite iz njemačkog jezika. To su sertifikati koji su međunarodnog karaktera i nemaju ograničen rok trajanja, te će svi ovi učenici sutra i kao srednjoškolci i kao studenti biti u prilici da ih iskoriste na najbolji mogući način.

Profesor njemačkog jezika Vedrana Pavićević objasnila je da je ovo već druga godina kako se međunarodni ispiti "Gete instituta" organizuje u Gimnaziji i to je veoma praktično za učenike da profesori sa instituta dođu u Trebinje i u matičnoj školi da ih ispituju.

"Troškovi su smanjeni u svakom pogledu i to je dobro za učenike. U pitanju su nivoi od A1 do B1. Svi su zadovoljni svojim rezultatima i ponosna sam na njih jer je trebalo uložiti dodatni trud za pripremu ispita, a to su uglavnom bili dopunski časovi prije ili nakon nastave. Imali su dosta domaćih zadataka koji su trebali da izrađuju kući", rekla je Pavićevićeva.

Profesor njemačkog jezika u trebinjskoj Gimnaziji Nemanja Milošević rekao je da je njihova škola već četvrtu godinu član inicijative „Škole: partneri budućnosti“ (PASCH) i to im donosi puno mogućnosti, a polaganje ispita je samo jedna od tih pogodnosti.

„Ovog ljeta dvije naše učenice imaće priliku da tri sedmice pohađaju ljetne kurseve njemačkog jezika u Berlinu. Saradnja sa 'Gete institutom' je na visokom nivou i ona nam omogućava da prisustvujemo radionicama i seminarima na kojima učenici mogu da upoznaju druge mlade ljude, da usavrše poznavanje njemačkog jezika i da steknu značajna životna iskustva, koja će im sigurno valjati za vrijeme studentskog života, ali i kasnije“, naveo je Milošević.

Učenik trećeg razreda Tadija Karanac je istakao da su se pripremali po nekoliko sati dnevno, ali nije bilo naporno jer je atmosfera bila opuštena.

"Ispit nije bio jednostavan, ali je bilo dosta lakše nego što sam očekivao jer kad sam došao bilo je dosta stresno. Na kraju je sve bilo odlično i drago mi je što sam položio ovaj ispit. Ovaj jezik sam počeo da učim gledajući televiziju od malih nogu i tako sam ga i zavolio", jasan je Karanac.

„Gete institut“ je kulturna ustanova Savezne Republike Njemačke, koja promoviše učenje njemačkog jezika u preko 90 zemalja širom svijeta.