Izlozba luvr nocu1.jpg

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba fotografija „Luvr noću“ autora Milomira Kovačevića Strašnog.

Pariski Luvr, jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja, prije nešto više od decenije donio je odluku o produženju radnog vremena do kasnih večernjih sati. U svrhu tadašnje promocije ovog programskog iskoraka, sarajevski fotograf svjetskog renomea Milomir Kovačević zamoljen je da napravi seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu. Tako je nastao ciklus „Luvr noću“, koji se sastoji od oko sedamdeset fotografija u prepoznatljivom stilu ovog umjetnika.

Fotografije su snimljene u periodu od 2008. do 2010. godine. Kroz izbor crno-bijele fotografije i igru sjena, radeći na odsjajima i prigušenim svjetlima u salama, Kovačević svojim pristupom uspijeva da prenese jedan potpuno drugačiji pogled na slike, statue i predmete iz različitih vremenskih perioda.

Njegove fotografije koristile su se i u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Luvr, a mogle su se vidjeti i u pariskom metrou.

Izlozba luvr nocu2.jpg

Poznati svjetski fotograf Milomir Kovačević Strašni danas živi i radi u Parizu. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih godina postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada. Angažman foto-reportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter niti su njegove fotografije imale rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, među kojima je i priznanje predsjednika francuske države, gdje je proglašen vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.


Izložbu fotografija „Luvr noću“ organizovali su Kulturni centar Trebinje, Francuski institut u i Ambasada Francuske u BiH. Postavka se može pogledati do kraja maja.