maturanti gimnazije trebinje 2022 (1).JPG

Maturanti Gimnazije "Jovan Dučić" tradiconalno su posljednji srednjoškolski dan proveli na Crkvini gdje su u Hercegovačkoj Gračanici položili cvijeće na grob čuvenog pjesnika čije ime nosi njihova škola, dok su u amfiteatru napravili zajedničku fotografiju sa vldikom Dimitrijem koji je svakom učeniku poklonio "Novi zavjet".

Poklanjajući maturantima "Novi zavjet", vladika Dimitrije je naglasio da je ovo prva generacija koja je kroz 12 godina školovanja imala vjeronauku kao predmet. Tim povodom Fondacija "Sveti Vukašin" je odlučila da im pokloni Sveto pismo, a Novi zavjet je dio tog Svetog pisma.

"On govori o našem Spasitelju koji se javio u jednom isječku istorije na početku nove ere. Ako budete pažljivo čitali, apostoli ovdje kažu da oni javljaju veliku radost da je Bog svjetlost i da u njemu nema nikakve tame. To je radost jevanđelja da je ovaj svijet zasnovan na svjetlosti, dobroti, istini, ljubavi. U njemu ćete sresti i drugu stranu - ima mnogo mraka, licemjerja, laži, ali ako ostanete uz svjetlost, ljubav, istinu i budete vjerni svojim prijateljima koje treba valjano birati tokom života - tada će vaš život dobiti blagoslov i imati svjetlost", rekao je vladika Dimitrije maturantima Gimnazije.

U daljem obraćanju, vladika je poželio maturantima da se okrenu ljubavi, radosti, svjetlosti i da uvijek imaju nastojanje, tendenciju i vjeru da sve što je zasnovano na ljubavi ne propada, već uvijek donos dobar rod i plod.

maturanti gimnazije trebinje 2022 (3).JPG

Vladika je maturantima objasnio da će, ako ostanu na putu dobrote, zauvijek ostati mladi jer je i on sam živio sa čovjekom koji je čitav život imao mladost i radost srca.

"To je bio vladika Atanasije koji se do smrti bavio teološkim radom i naukom i do kraja je imao taj dječački entuzijazam za sve što je radio. To i vama želim, jer ako sačuvate dobru savjest i čisto srce - vi ćete napredovati u svom naučnom, prosvjetnom i bilo kom drugom radu", završio je vladika.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" je rekao da ova generacija ima 95 maturanata u četiri razreda.

"Ispraćamo još jednu generaciju maturanata i nadamo se da su uspješno savladali sve u protekle četiri godine. Želimo da se ostvare u svemu onome šta budu željeli. Ovo je jedna od boljih generacija u posljednje vrijeme i to nije moj lični stav već kolega koji su radili sa njima", jasan je Pešić.

maturanti gimnazije trebinje 2022 (2).JPG