konstrakta-evrovizija-min.png

Ana Đurić Konstrakta plasirala se večeras u veliko finale ovogodišnjeg 66. izbora za najbolju pjesmu Evrope.

Predstavnica Srbije, sa pjesmom "In Corpore Sano", nastupila je večeras treća po redu u drugoj polufinalnoj večeri televizijskog muzičkog takmičenja Pjesma Evrovizije, koje je ove godine održano u torinskoj dvorani "Palo Olimpiko".

Nastup u kojem je "umjetnica oprala ruke i poručila, a šta ćemo sad" praćen je ovacijama, a publika je tri minuta pratila ritam Konstraktinog pljeska i zajedno s njom pjevala.

U veliko finale, koje će biti održanou subotu, 14. maja, u Torinu od ukupno 18 zemalja večeras su se plasirale još zemlje: Belgija, Češka, Azerbejdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska i Rumunija.

"Zvuk ljepote" slogan je 66. takmičenja za najbolju pjesmu Starog kontinenta koje se održava treći put u istoriji takmičenja u Italiji zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi italijanskog rok benda Maneskin. Ovogodišnja Evrovizija je posvećena zemljanim elementima i Suncu kao glavnim elementima.

U veliko finale utorak su u prvoj polufinalnoj večeri nastup izborile pjesme koje predstavljaju Švajcarsku, Armeniju, Island, Litvaniju, Portugal, Norvešku, Grčku, Ukrajinu, Moldaviju i Nizozemsku.

U finalu će još direktno biti pet "velikih zemalja": Španija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, te domaćin Italija. Gledaoci su večeras mogli vidjeti dijelove nastupa troje direktnih finalista iz Španije, Njemačke i Velike Britanije, a njihovi nastupi će u cijelosti biti dostupni na zvaničnom YouTube kanalu "Pjesme Evrovizije" po završetku prenosa.

Rusija je isključena iz takmičenja zbog rata u Ukrajini, a trebalo je da nastupi u prvom polufinalu. Osim zemalja Evrope već nekoliko godina na prestižnom muzičkom takmičenju nastupa i Australija, koja bi eventualnom pobjedom nominalni domaćin bila u nekoj od zemalja Evrope.