Smit.webp

Prijetnje ustavnom poretku u BiH dolaze s jedne strane, RS, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, za kojeg su predstavnici Ruske Federacije i Kine, tokom njegovog predstavljanja izvještaja Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH, rekli da je nelegalan.

On je, međutim, dodao da opasni izazovi po BiH dolaze i iz drugih dijelova zemlje.

"Fraza originalan Dejton koju često koriste u RS, otkriva nepoštovanje Ustava. Promjene ustavnog poretka ne mogu se činiti jednostrano, nego samo kroz parlamentarne odluke. Moraju se poštovati odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi", rekao je on.

Dodao je da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz RS, te da RS usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni temelj BiH, podsjećajući na odluke koje je donijela Narodna skupština RS.

Takođe je ustvrdio da je RS željela odbiti saglasnost za indirektne poreze, pravosuđe, ali i vojsku.

"Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Vladi RS poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše RS kao nezavisnu unutar dejtonske BiH", rekao je Šmit uz napomenu da je mirno razdruživanje nemoguće u regionu zapadnog Balkana.

Naglasio je da je uloga Dejtona da se čuvaju prava tri konstitutivna naroda i ostalih građana u BiH.

Istakao je da je međunarodna zajednica pokazala da je spremna i da primijeni sankcije, ali je dodao i da je on spreman za dijalog po svim važnim pitanjima u BiH.

"Nije postignut ni sporazum o izbornoj reformi uprkos višegodišnjim nastojanjima koje su pomogli SAD i EU", rekao je on i dodao da će izbori biti održani u periodu koji je za to određen uprkos tome što nema dogovora.

Dodao je da je vodio razgovore i sa predstavnicima Srbije, Hrvatske i Mađarske oko ovih pitanja, te je istakao da je važno stvoriti uslove za ostanak mladih u BiH.

"U zavisnosti od toga kako međunarodna zajednica odluči dalje da djeluje, to će imati uticaja na cijeli zapadni Balkan. Pokazali smo odlučnost, ali smo voljni i da vodimo dijalog", rekao je Šmit.

Ocijenio je da je važno da ostanu dejtonske institucije kako bi se mogao voditi dijalog.

Dejm Barbara Vudvord, ambasadorica UK-a u BiH, je rekla da je njena zemlja zabrinuta zbog djelovanja lidera u RS, koji je zaprijetio da će rasformirati vojsku i druge institucije što bi, kako je rekla, defakto dovelo do secesije i ugrozilo mir i napredak.

"Važnije je sada nego ikada da SB nastavi svoju podršku Dejtonskom sporazumu, uključujući i visokom predstavniku i za EUFOR", rekla je ona i pozvala na konstruktivni dijalog.

Takođe je istakla da podržava teritorijalni integritet BiH, i podsjetila da je njena zemlja već objavila određene sankcije.

Kritikovala je Rusiju i Kinu, iako ih nije navela imenom, da svojim akcijama ne brinu za dobrobit građana BiH već da žele destabilizaciju.