liturgija patrijarh porfirije trebinje.jpg

U trebinjskom Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u toku je Sveta arhijerejska liturgija, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarhu saslužuju mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, diseldorfski i njemački Grigorije.

Osim mnogobrojnih vjernika, liturgiji prisustvuje i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Predviđeno je da nakon liturgije patrijarh Porfirije posjeti Mrkonjiće u Popovom polju, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog.

Njegova svetost boravi od juče u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju u okviru "Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog".

Patrijarh će služiti večeras manastiru Ostrog praznično Večernje sa petohljebnicom, a sutra, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, Svetu arhijerejsku liturgiju, dok će popodne predvoditi svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Srpski patrijarh prisustvuje od 9. maja svečanostima povodom proslave 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog koje se održavaju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj.