dan pobjede nad fasizmom trebinje 2022 (5).jpg

Prije 77 godina kapitulirala je nacistička Njemačka, a fašističko-nacističko zlo doživjelo je težak poraz od jedinica predvođenih sovjetskom Crvenom armijom. Sjećanje na jedan od najvažnijih datuma u modernoj evropskoj i svjetskoj istoriji obilježen je i u Trebinju.

Tim povodom, cvijeće na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941-1945, u Gradskom parku, položile su delegacije Grada Trebinja predvođene zamjenikom gradonačelnika Draženom Boškovićem, gradske organizacije SUBNOR-a predvođene predsjednikom Rajkom Ćapinom i Socijalističke partije.

Bošković je istakao da je 9. maj sjećanje na sve žrtve koje su se dogodile u borbi protiv antifašizma, sjećanje na borce koji su svoje živote dali za mir, slobodu i kasnije za napredak i prosperitet, kao i za sve nevine žrtve koje su stradale u Drugom svjetskom ratu.

"Moramo da šaljemo poruku da jedino konitinuitet mira može doprinijeti prosperitetu, rastu i razvoju a sve suprotno od toga vodi nas daleko unazad i bojim se da bi to imalo nesagledive posljedice na cijelo čovječanstvo“, naveo je Bošković.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin je podsjetio da je pobjeda u Drugom svjetskom ratu najveća tekovina antifašističke borbe, kojom su stvorena dva osnovna preduslova za dostojan život čovjeka, a to su mir i sloboda.

U Narodnooslobodilačkoj borbi /NOB/ protiv fašizma, koju je predvodio partizanski pokret, učestvovalo je više od 4.500 Trebinjaca, od čega je 819 boraca poginulo širom ratišta ondašnje Jugoslavije, uz 874 žrtve fašističkog terora.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u gradskom parku, prisustvovali su potomci palih boraca NOR-a i fašističkog terora i predstavnici društveno-političkog života našeg grada.