dani svetog vasilija trebinje 20222.jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je večeras da čovjek ne može ni da zamisli koliko je bilo srce Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog kada je njegova propivijed toliko široka i sveobuhvatna da se prostire sve do naših dana.

Vladika Dimitrije je, na otvranju "Dana Svetog Vasilija" u Trebinju, istakao da se ljubav ovog svetitelja i čudotvorca dotakla svih srca te da je ovdašnji narod zapravo poslanica Svetog Vasilija koja je napisana u duhu živog Boga i Gospoda Isusa Hrista.

"To je čudo koje traje u vijekove vijekova i trajaće do drugog Hristovog dolaska", kazao je vladika Dimitrije.

Prema riječima vladike Dimitrija, poslanica Svetog Vasilija je mnogo šira nego što čovjek može i da zamisli jer svako ko mu pokloni i pomoli - dopisuje njegovo žitije.

"Neka 'Dani Svetog Vasilija' postanu tradicionalni. Bila je i ideja da se Svetom Vasiliju napravi jedno spomen-obilježje, ali nisam siguran koliko je to dobra ideja. Ovi dani i mi moramo da budemo živa poslanica Svetog Vasilija, da budemo njegova djeca. Onda će i njegov duh uvijek da živi u ovome gradu bez obzira na to da li imamo materijalni veliki spomenik posvećen njemu", poručio je vladika Dimitrije.

dani svetog vasilija trebinje 20223.jpg

Vladika je naglasio da svi vjernici treba da Svetom Vasiliju prinose darove uma, razuma i srca, jer se tako pričešćuju njegovom blagodaću, ljubavlju i milošću.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su "Dani Svetog Vasilija", koji se od ove godine po prvi put održavaju u Trebinju, posvećeni 350. godišnjici od upokojenja Svetog Vasilija, koji je rođen u trebinjskom selu Mrkonjići u Popovom polju.

"Više od tri vijeka čuvamo zavjet poštovanja prema ovom velikom svetitelju, isjelitelju duša i tijela, pravedniku u kome su Hercegovci oduvijek nalazili utjehu i pobožno mu se molili da srpskom narodu podari blagoslov i blaženstvo", kazao je Ćurić.

On je naveo da Grad Trebinje zajedno sa vladama Srbije i Srpske gradi Duhovni centar u Mrkonjićima, sa željom da ovo mjesto bude nagrađeno milošću i blagoslovom svetitelja.

dani svetog vasilija trebinje 20221.jpg

"Dane Svetog Vasilija" u Trebinju zajednički organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje. U okviru ovih dana biće priređen čitav niz kulturnih događaja, bogosluženja te doček patrijarha srpskog Porfirija koji će u Trebinju boraviti 10. i 11. maja.

dani svetog vasilija trebinje 20224.jpg