nenad nesic dns.jpg

''Izvještaj Kristijana Šmita je neizbalansiran, nedobronamjeran i ne doprinosi smirivanju situacije u BiH. Posebno sam ogorčen jer je Šmit ''zaboravio'' skrnavljenje pravoslavnog groblja kod Zenice i crkve kod Kupresa'', izjavio je predsjednnik DNS-a Nenad Nešić, komentarišući izvještaj Kristijana Šmita.

''Osuđujem svaki napad bilo gdje, i počinioci takvih djela treba da budu najstrože kažnjeni.Međutim, ako Šmit u svom izvještaju pominje incidente u Republici Srpskoj, bio bi red da se sjetio i onih u Federaciji. Podsjetiću ga da je u avgustu prošle godine u Vukovsku kod Kupresa polomljen prozor crkve i srušen nadgrobni spomenik prote Sime Popovića koji je 1860. godine podigao ovu svetinju. Dva mjeseca kasnije u Vranduku kod Zenice polomljeni su nadgrobni spomenici Grozde i Neđe Pavlovića'', podsjetio je Nešić.

On je upitao Šmita da li su to za njega Srbi građani drugog reda i manje vrijedni, pa mu vrijedno pomena nije skrnavljenje pravoslavnih bogomolja i spomenika.

''Međunarodna zajednica za sve ove godine nije našla za potrebno da postavi pitanje kako to da u Federaciji živi svega dva odsto Srba i da je danas tamo više Arapa nego jednog konstitutivnog naroda. Ako već govori o blokadi institucija, pa ima li veće blokade od te da u Federaciji još uvijek nisu implementirani rezultati izbora 2018.godine. Zaista je smiješna konstatacija iz izvještaja da 'još nema dogovora o imenovanju Vlade Federacije'. Zamislite, četiri godine nema dogovora i to nije blokada!'', konstatovao je predsjednik DNS-a.

Navijački pristup, dodaje Nešić, nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH.

''Cijenu plaća narod – i bošnjački i srpski i hrvatski. Ono što nam je potrebno je objektivan i izbalansiran pristup. I, naravno, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji istinski žele dobro narodima u BiH tako će se ponašati”, zaključio je Nešić.