konobar.jpg

Turistička sezona u Hrvatskoj će 2022. biti jako dobra, na nivou 2019. ili bolja, bar prema najavama. Nakon dvije godine pandemije, tokom kojih je turizam doživio veliki pad, ukidanje lokdauna širom Evrope će vratiti turiste u Hrvatsku. Ali hoće li biti dovoljno radnika sezonaca da se popune sva potrebna radna mjesta?

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru (sistem eCrew), u Hrvatskoj je tokom uskršnjih praznika, odnosno od petka, 15. aprila, do ponedjeljka, 18. aprila 2022, ostvareno oko 135.000 dolazaka i oko 493.000 noćenja. To je daleko bolje od prošlogodišnjih 147.000 noćenja u istom periodu, piše portal Indeks.

Standardno je najviše gostiju u Istri i Kvarneru, nakon kojih slijedi Splitsko-dalmatinska županija. Najfrekventniji su dolasci u dalmatinske gradove, ali "uljez" među njima je Zagreb, koji je ostvario najviše noćenja od svih gradova u Hrvatskoj. Na nivou cijele države je od početka godine ostvaren gotovo isti broj noćenja kao rekordne 2019.

Da Hrvatska, čija ekonomija najviše zavisi od turizma, ima čemu da se raduje, pokazuje i najnovije istraživanje "Praćenje osjećaja za domaća i unutarevropska putovanja - talas 11" Evropske komisije za putovanja (ETC). Prema njemu, tri od četiri Evropljana namjeravaju da putuju u sljedećih šest mjeseci, a najprivlačnija su mediteranska odredišta, među kojima je Hrvatska. Odmor na suncu i plaži je, prema istom istraživanju, najpoželjnija opcija, koju preferira više od petine (22 dosto) Evropljana.

Nedostatak radnika u Hrvatskoj, posebno sezonaca

Takav razvoj situacije će povećati i potrebu za sezonskim radnicima u turizmu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 2019. je traženo 31.547 sezonskih radnika, a iz evidencije Zavoda ih je zaposleno 28.697.

Koliko je pandemijska 2020. bila loša godina za turizam, pokazuje brojka od samo 18.380 radnika traženih preko Zavoda i 21.031 zaposlenog. Pravi broj je sigurno puno veći jer se ne zapošljavaju svi sezonski radnici sa Zavoda, ali je bitan trend. Najviše su traženi konobari, sobarice, kuvari, čistačice, prodavci, kuhinjski radnici, pomoćni kuvari isl.

Plate

Posljednjih nekoliko godina je u Hrvatskoj problem postao nedostatak radnika, a malo gdje je to vidljivo kao u turizmu. Nakon decenija stava poslodavaca "ako nećeš ti da radiš za ovu platu, ima ih deset na Zavodu koji hoće", veću pregovaračku moć dobili su radnici. Sada su oni u poziciji da od poslodavaca mogu da traže bolje radne uslove.

Prosječne plate sezonskih radnika su manje od prosječnih plata u ostatku privrede i, prema informacijama portala MojPosao, kreću se od 4.427 kuna (585 evra) neto za sobaricu do 6.306 kuna (833 evra) neto za kuvara, pa tako konobaru prosječno sleduje 5.296 kuna (oko 700 evra), recepcioneru 5.858 kuna, prodavcu 4.761 kuna a pomoćni radnik u kuhinji dobija 5.161 kunu.