Patrijarh irinej.jpg

Odazivajući se želji vjernog naroda i pozivu nadležnih arhijereja, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije boraviće od 9. do 12. maja 2022. godine u kanonskoj posjeti svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj, saopšteno je iz Patrijaršije.

Ovu kanonsku posjetu Patrijarh srpski će započeti u manastiru Mileševi gdje će u ponedeljak, 9. maja u 18 časova, biti priređen svečani doček i doksologija.

U utorak, 10. maja u 8.30 časova, na 425. godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save, Njegova Svetost će služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi, u kome su mošti prvog Arhiepiskopa srpskog počivale 360 godina. Istog dana u ranim popodnevnim časovima, Svetejši će nastaviti boravak u Eparhiji mileševskoj, gdje će mu oko 14 časova pred hramom Svetog velikomučenika Georgija na Gukama u Pljevljima biti priređen svečani doček, a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.

Već oko 19 časova istog dana, Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije će stići u Episkopiju zahumsko-hercegovačku, a svečani doček i doksologija u njegovu čast biće održani u katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, gdje će sutradan, 11. maja u 9 časova, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju.

Radi načalstovavanja svečanostima koje se priređuju povodom 350. godišnjice od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), poglavar Srpske Pravoslavne Crkve će prisustvovati u srijedu, 11. maja oko 19 časova, prazničnoj večernjoj službi sa petohlebnicom u manastiru Ostrogu, a potom će se obratiti okupljenom vjernom narodu. Sutradan, 12. maja 2022. godine, na dan kada molitveno proslavljamo Ostroškog Čudotvorca, Njegova Svetost će služiti svetu arhijerejsku Litrugiju u manastiru Ostrogu sa početkom u 8 časova, a istog dana u 18 časova Patrijarh srpski će predvoditi Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.