Vukanovic sastanak.jpg

Nisam odustao od kandidature za srpskog člana Predsjedništva BiH, poručio je jedan od najglasnijih opozicionara Nebojša Vukanović sa današnjeg sastanaka povjerenika Liste za pravdu i red u Trebinju.

- Zašto bih odustao od kandidature. Imamo dogovor koji poštujemo, a koji je postignut na Jahorini prošle godine, da kandidati za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH treba da budu dvije ličnosti koje imaju najviše povjerenja kod građana – podsjeća Vukanović.

On dodaje da je skup opozicije, koji je održan prije par mjeseci u Banjaluci, jasno pokazao da potpredsjednica PDP Jelena Trivić i on imaju najveću podršku u narodu.

Vukanović ističe da su rađene mnoge ankete i istraživanja, koji su, takođe, pokazali da bi Trivićeva i on trebali biti kandidati za inokosne funkcije ispred opozicije.

– Biću vrlo otvoren, to što neki misle da bi mi bili previše jaki i da bi moja kandidatura dovela do toga da bi povukao za još 30 odsto Listu za pravdu i red, pa da bi mi možda postali ključni faktor u opoziciji, to nije moj problem. Međutim, onaj ko izigra taj sporazum sa Jahorine, da dvije osobe sa najboljim rejtingom budu kandidati, oni će snositi odgovornost za rezultat na izborima – poručio je Vukanović.

On ističe da treba slušati puls naroda, ako već tražite podršku tog istog naroda na izborima.

– Ako neko kaže, jeste imaš najviše povjerenja kod naroda, ljudi ti vjeruju, ali ti nisi dio neke stranke, pa ćemo te eliminisati i nećeš biti kandidat, mislim da je to vrlo loša poruka – zaključio je Vukanović.

On je otkrio da će njegova Lista imati kandidate za poslanike u Narodnoj skupštini RS u svih devet izbornih jedinica, te naglasio da se 90 odsto njih nikada nije bavilo ranije politikom.

– Riječ je o mladim, obrazovanim osobama. U našim redovima nema dezertera, ratnih profitera ni tajkuna. Bićemo najveće iznenađenje na izborima, a cilj nam je da pređemo cenzus i osvojimo direktne mandate – ističe Vukanović.

On smatra da njegova Lista ima moć da osvoji direktne mandate u Hercegovini i Krajini, a blizu su da osvoje mandat u regiji Birač i Semberiji.

– U ostalim regijama ako ne osvojimo direktan mandat, vjerujem da ćemo imati dovoljno glasova da osvojimo još tri – četiri poslanika u NSRS – istakao je Vukanović.

Najavio je partnerske odnose sa PDP i SDS, dok ostale opozicione partije nije pomenuo.

– Danas smo u Trebinju, sjedištu naše Za pravdu i red – liste Nebojše Vukanovića, organizovali sastanak povjerenika i budućih nosioca izbornih liste za NSRS i Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi dogovorili detalje i nastup na izborima. Početkom maja CIK BiH bi trebao raspisati izbore, ako se obezbijede sredstava u Budžetu Savjeta ministara BiH, i spremno dočekujemo izbore očekujući da ćemo biti najveće iznenađenje i imati odličan rezultat jer narod traži nešto novo i istinsku avangardu – rekao je Vukanović.

On dodaje da su na sastanku govorili o kandidaturama, organizaciji, marketingu, odnosu sa drugim opozicionim strankama, te cilju da sa jakim poslaničkim klubom u NSRS budu ključan faktor korjenitih sistemskih promjena.

– Cilj je da se zavede pravda i red u društvu, da ne bude gladnih i obespravljenih, da se narodu vratiti oteto, uspostavi istinski nezavisno pravosuđe i slobodni mediji, vladavina prava i sprovede lustracija i veliko čišćenje javne uprave i pravosuđa. Nakon prikupljanja potpisa i prijave izborne liste, objavićemo program koji će biti dorađena verzija programa naše Liste iz 2014. godine pod nazivom „Kako dalje“ – naveo je Vukanović nakon sastanka.