Prosvjeta stipendije.jpg

U Mostaru su dodijeljene Prosvjetine godišnje stipendije "Vladimir Ćorović" i specijalne nagrade, koje je dobilo je 150 učenika i studenata iz Hercegovine.

Ovogodišnji stipendijski fond iznosi 55.000 evra.

Jelena Mihić, dobitnica četiri dekanove nagrade, jedna je od najboljih studenata Pedagoškog fakulteta "Džemal Bjedić" u Mostaru. Stipendiju će iskoristiti za dalje usavršavanje.

Učenici i profesorka Veselinka Kulaš, Gimnazije ,"Jovan Dučić" iz Trebinja, dobitnici su nagrade za aktivizam. Snimili su film ,"Vlado" koji je svjedočanstvo o stradanju Vlada Krulja iz okoline Ljubinja i drugih nevinih Srba za vrijeme NDH, 1941. godine.

- Ispred učesnika želim da se zahvalim Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu i drago mi je što smo se i ove godine sabrali u Mostaru - rekla je Romana Roganović Gimnazija "Jovan Dučić" Trebinje.

Predsjednik Organizacionog odbora "Prosvjetine stipendije" i osnivač Slavko Andrejević obratio se u i ime donatora koji podržavaju ovaj projekat.

- U svijetu danas, možda i više nego ikada ranije, vi ćete imati puno izbora. Donosićete odluke dnevno, neke važne, neke manje važne, ali svaka odluka, svaki izbor će trasirati i odlučivati put pred vama - poručio je Andrejević.

Predsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnović naglasila je da je ponosna na ovaj događaj, jer je "Prosvjetina" stipendija "Vladimir Ćorović" trenuto najveći stipendijski fond u Hercegovini po broju stipendista.

- Mi smo ovim događajem izrasli u najveći stipendijski fond po broju učesnika, dajemo mnogo više nego što imamo - kaže ona.

Prosvjetino stipendiranje obilježava 120 godina postojanja, ostalo je vjerno tradiciji i prvobitnoj namjeri, a to je stipendiranje ćaka. Prosvjetini stipendista bili su Ivo Andrić, Jevto Dedjer i brojni drugi.