putin.jpg

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da “postoji realna opasnost od početka Trećeg svjetskog rata” podigla je buru na svjetskoj sceni, od američkog ministra koji je osudio rusko “zveckanje sabljama” i “opasne” prijetnje nuklearnim ratom, ukrajinskog koji je ocijenio da “Moskva osjeća poraz”, do britanskih lidera koji “ne očekuju” tako nešto i govore o ruskom “razmetanju” – a oglasila se čak i Kina.

Lavrov je ukazao da međunarodna zajednica ne bi treba da potcijeni značajnu opasnost od nuklearnog sukoba i naglasio da to što NATO snabdijeva oružjem Ukrajinu u suštini znači da je zapadna alijansa posredno u ratu s Rusijom, kako je prenio Rojters. Lavrov je takođe ocijenio da su tenzije između Istoka i Zapada danas gore nego tokom Kubanske krize u jeku Hladnog rata, jer “sada nema kanala komunikacije sa SAD i niko ne pokušava da ga stvori”.

Sergej lavrov.jpg

Ostin: "Opasna retorika"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je u utorak ocijenio da su retorika “zveckanja sabljama” i prijetnje nuklearnim ratom Moskve “veoma opasne i ne pomažu” u trenutnoj situaciji.

- Niko ne želi da se dogodi nuklearni rat. To je rat u kojem sve strane gube. Stoga zveckanje sabljama, opasna retorika, očigledno ne pomaže i to je nešto u šta se nećemo upuštati – rekao je Ostin tokom posjete Njemačkoj, nakon sastanka u bazi Ramštajn u koji je bilo uključeno preko 40 država koje žele da se ubrza i sinhronizuje snabdijevanje Ukrajine oružjem.

“Dejli mejl” navodi da je nekoliko zemalja pojačalo snabdijevanje oružjem dugog dometa, dok rat ulazi u novu, ključnu fazu kako se Moskva fokusira na istočni region Donbas.

- Želimo da otežamo Rusiji da prijeti svojim susjedima i da joj ograničimo mogućnosti da to radi – istakao je Ostin odnoseći se na svoj nedavni, kontroverzni komentar da SAD žele da “oslabe” Rusiju.

On je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u nedjelju otišao za Kijev da se sretnu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i razgovaraju o zalihama. “Dejli mejl” navodi da je američki Stejt deparment u ponedjeljak donio vanrednu deklaraciju da odobri potencijalnu prodaju municije Ukrajinu vrijedne 165 miliona dolara. Pentagon je rekao da će taj paket uključiti artiljerijsku municiju za haubice, tenkove i bacače granata.

Džonson: "Ne očekujem da Putin to uradi"

boris dzonson.jpg

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ne očekuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini ukoliko se suoči sa većim vojnim neuspjesima.

- Ne mislim da će se to dogoditi – rekao je Džonson, ukazujući da smatra da u Rusiji ima dovoljno političkog prostora i podrške da može da odstupi i povuče se iz Ukrajine.

Hipi: "Razmetanje Lavrova"

Nakon izjave Lavrova oglasio se i britanski ministar oružanih snaga Džejms Hipi. On ne misli da postoji neposredna prijetnja eskalacije rata u Ukrajini, a navode Lavrova o opasnosti od nuklearnog sukoba nazvao je "razmetanjem", dodajući da je to zaštitni znak Lavrova tokom 15-ak godina, koliko je ovaj ministar spoljnih poslova Rusije.

- Ne mislim da trenutno postoji neposredna prijetnja eskalacije – ocijenio je Hipi i napomenuo i da je ono što "Zapad čini u nastojanju da podrži svoje saveznike u Ukrajini veoma dobro odmjereno kako bi se izbjegla direktna konfrontacija sa Rusijom".

Kuleba: "Moskva osjeća poraz"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocijenio je da izjava Lavrova samo ukazuje na to da "Moskva osjeća poraz u Ukrajini".

"To samo znači da Moskva osjeća poraz u Ukrajini. Zato svijet treba da udvostruči podršku Ukrajini, kako bismo pobijedili i zaštitili evropsku i globalnu bezbjednost", poručio je Kuleba na "Tviteru".

Vang: "Veća cijena za Evropu"

vang kina.jpg

Na Lavrovljevu izjavu reagovala je i Kina, koja je u utorak poručila da “niko” ne želi da vidi treći svetski rat i da se nada da “relevantne strane” u ukrajinskoj krizi mogu da spriječe dalju eskalaciju konflikta.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Venbin je na redovnoj konferenciji za štampu upozorio na “veću cijenu” za Evropu i ostatak svijeta i ohrabrio uključene strane da dođu do mirnog rješenja što je prije moguće.

- Pod trenutnim okolnostima, sve strane treba, prvo i najvažnije, da podrže dijalog i pregovore kako bi spriječili širenje i produžavanje konflikta – istakao je Vang.

Gajić: "Opasnost od trećeg svjetskog rata realna"

Ukrajina.jpg

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova o mogućnosti izbijanja trećeg svjetskog rata je prilično realna, naučni savjetnik Instituta za evropske studije Aleksandar Gajić i dodaje da taj rat nije izvjestan, ali da je moguć iz više razloga.

Kako je rekao za Tanjug, moguć je prije svega zbog tekućih operacija u samoj Ukrajini i činjenice da NATO savez i zemlje EU neštedljivo pomažu ukrajinsku stranu u naoružavanju, slanju dobrovoljaca i učestvovanju u svim vidovima specijalnog rata - ekonomskog, medijskog, diplomatskog..."u cilju izolacije Rusije i slabljenja njenog potencijala uopšte za vođenje specijalne vojne intervencije".

Gajić je rekao da u prilog realnosti mogućeg širenja sukoba sa ukrajinsko-ruskog na šire okvire govori i činjenica da su zapadne sile posredno involvirane u ovaj rat što, kako je rekao, ukrajinsku ratnu stranu čini proksijem u sukobu Zapada i Rusije.

- Sa druge strane, za razliku od Hladnog rata, prekinute su političke komunikacije, i zvanične i nezvanične, između Rusije i SAD koje su postojale u svim ključnim momentima Hladnog rata, kada je tenzija bila takva da je moglo da dođe do prerastanja Hladnog rata u onaj topli, pa i u nuklearni kao što je recimo bio slučaj sa Kubanskom raketnom krizom - rekao je Gajić.

U svim tim periodima je, kaže, postojala otvorena komunikacija koja sada ne postoji ni na oficijalnom nivou ni u tajnim kanalima što, dodaje, onemogućava komunikaciju, posredovanje i približavanje suprotstavljenih strana.

Sa treće strane, ukazao je Gajić, opasno je što neke od članica NATO pakta, bivše socijalističke zemlje istočnog lagera kao što su Poljska ili pribaltičke zemlje, guraju ostale članice NATO pakta i EU u konfrontaciju sa Rusijom, pozivajući da se uđe u direktnu vojnu intevenciju na prostoru Ukrajine.

- I ne samo to, Poljska stalno harangira u posljednjih nekoliko nedjelja da se izvrši napad, odnosno izolacija blokade i kasnije prodiranje na prostor Kalinjingrada koji predstavlja teritoriju Rusije - rekao je Gajić.

Sa druge strane, naveo je da je Rusija u svojoj vojnoj indoktrini predvidjela da u slučaju kovencionalnog rata sa suprostavljenim zemljama ima mogućnost da prva upotrebi taktičko nuklearno oružje čime bi, kako je dodao, taj topli rat, ako bi se proširio sa prostora Ukrajine vrlo brzo mogao da preraste u nuklearni sukob.

- Mogućnost od eskalacije i prerastanja rata u Ukrajini u treći svjetski rat je moguć scenario - neizvjestan, ali realna prijetnja postoji - zaključio je Gajić.

Upozorenja na treći svjetski rat

Dok se reakcije na Lavrovljevu izjavu ne stišavaju, “Njuzvik” podsjeća da Rusija nije jedini ključni igrač u ukrajinskom konfliktu koji je govorio o mogućnosti trećeg svjetskog rata. Prošlog mjeseca je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi moglo doći do trećeg svjetskog rata ukoliko mirovni pregovori sa Rusijom ne uspjeju.

I američki predsjednik Džo Bajden je u martu rekao da SAD “neće voditi rat protiv Rusije u Ukrajini” zbog toga što bi direktan sukob između NATO i Rusije značio “treći svjetski rat, a to je nešto što moramo težiti da spriječimo”.

Ruska, sada već dvomjesečna invazija na Ukrajinu, najveći je napad na evropsku državu od 1945, podsjeća “Dejli mejl”. U sukobu su ubijene ili ranjene hiljade ljudi, ukrajinski gradovi su sravnjeni, dok je preko pet miliona ljudi izbjeglo iz zemlje.

Dok Moskva svoju invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za razoružavanje Ukrajine i njenu zaštitu od fašista, Kijev i Zapad kažu da je to lažni izgovor Rusije za neisprovocirani rat.