Izlozba momo kapir1.jpg

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba  posvećena srpskom piscu i slikaru Momu Kaporu u okviru stručnog skupa "Uloga nove generacije bibliotekara u razvoju bibliotekarstva", autora Bojana Kundačine.

Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice koji posmatrača vode do njenog završetka, do ovalnog luka, to jest Beograda. Sve počinje i završava u Knez Mihailovoj.

Prema riječima autora izložbe Bojana Kundačine, moglo se obuhvatiti mnogo segmenata Kaporovog stvaralaštva, ali Momo je upečatljiv baš tamo gdje je Beograd.

"Kao što reče Igor Mandić 'kad kažem Beograd pomislim na Moma Kapora i Bogdana Tirnanića'. Ono što je mene zainteresovalo je ko je danas Momo Kapor i ko predstavlja duh Beograda, a Momo je meni bio vodič da se ja upoznam sa Beogradom. S druge strane je zanimljiv jer je on slikar i pisac što kod nas nema takvih slučajeva. On je svoje književne radove dopunjavao sa crtežima. Ovo je izložba crteža koja su uklopljena sa njegovim tekstovima", kaže Kundačina.

Izlozba momo kapir2.jpg

Kundačina je istakao da iskorišćene školica jer se skače sa teme na temu i šetnjom kroz Knez Mihailovu upoznaje se karakter Beograđana.

"Svaki grad treba da pronađe nekog svog Moma Kapora ili Momo Kapor da pronađe svoj grad i da napravi poeziju od tih uglova u tom gradu. Broj jedanaest je pozivni za Beograd, a taj simbol se najviše povezuje sa Kaporom. Ja sam pokušavao da prođem kroz sve njegove tekstove i da sklopim tu priču i da bude cjelina. To je izvučeno iz njegovih romana i sklopio sam priču koja govori o Beogradu iz njegovih djela od početka do kraja", priča Kundačina.

Izložba je pravljena za Dane Beograda i ovo je prvo izlaganje van srpske prestonice.

Nakon Trebinja izložba će biti prikazana u Bileću.