30 godina od formiranja VRS trebinje (5).jpg

Ulicama Trebinja danas je prošao svečani defile u kome su vojnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka nosili ratne zastave jedinica Hercegovačkog korpusa iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, pod kojim su hercegovački borci i narod časno vojevali, a u čast 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske /VRS/.

Tim povodom danas je služen pomen poginulim pripadnicima VRS u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, a zatim su delegacije Grada Trebinja i Trećeg pješadijskog puka položile cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja, evocirajući uspomene na najhrabrije sinove koji su položili svoje živote kao zalog budućim generacijama da čuvaju Republiku Srpsku.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka brigadir Milorad Krajšumović rekao je da su pripadnici VRS s ponosom i uzdignutog čela izvršili svoj zadatak i ostvarila zadani cilj - sačuvali srpski narod i donijeli mu slobodu te odbranili teritoriju i omogućili da ovaj prostor postane ugodno mjesto za život svih ljudi bez obzira na njihovu vjeru i naciju.

"Slobodu smo skupo platili, zato djela naših junaka ne smiju da budu zaboravljena, već treba da nam budu putokaz i opomena da se slična dešavanja iz prošlosti više nikada i nigdje ne ponove", istakao je Krajšumović.

On je dodao da Treći pješadijski puk čuva tradiciju i nasljeđe VRS, kako bi se to prenosilo na mlađe naraštaje.

"Junačka Hercegovina dala je mnogo junaka. Ovaj slobodarski i nepokolebljivi hercegovački krš iznjedrio je Hercegovački korpus, čiji su borci zajedno sa narodom branili liniju fronta u dužini od 300 kilometara pod komandom legendarnog generala Radovana Grubača", naveo je Krajšumović.

Prema njegovim riječima, iako su današnje zastave u ratu bile ratne, danas su one zastave mira, koje treba da čuvaju potomci boraca, koji se namaju čega stidjeti, već se samo dičiti i ponositi.

30 godina od formiranja VRS trebinje (6).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se nikada ne smije zanemariti činjenica da je VRS pretrpjela velike žrtve tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, što  najbolje osjećaju i znaju porodice onih boraca koji su za spas naroda ostavili svoje živote na hladnim goletima, boreći se za bolje sutra naše djece.

On je istakao da je VRS bila najpouzdaniji oslonac golorukom narodu kome je u ratnim vremenima bila potrebna najveća zaštita, da su njeni pripadnici branila kuće i domove, djecu, žene i nejač.

"Moramo uvijek da imamo na umu da naš opstanak, ali i svaki napredak i razvoj dugujemo pripadnicima VRS, jer je naša otadžbina, naša Republika Srpska, njihova zadužbina. Mi kao potomci hrabrih očeva i čestite braće danas nosimo veliku odgovornost da čuvamo slobodu koju su nam, kao najviši ljudski i demokratski princip, nesebično darovali rizikujući svoje živote", istakao je Ćurić.

VRS je formirana 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske republike Bosne i Hercegovine u Banjaluci. Rasformiranaje 1. januara 2006. godine i integrisana je u jedinstvene Oružane snage BiH, a tradiciju VRS čuva i njeguje Treći pješadijski Republika Srpska puk.

30 godina od formiranja VRS trebinje (3).jpg