Zemljotres ljubinje.jpg

Sve je veći broj oštećenih objekata u hercegovačkim opštinama, pogođenim zemljotresom. Stručne ekipe Direkcije za obnovu i razvoj stigle su u Ljubinje i Berkoviće. Procjenjuju stanje oštećenih objekata i da li su bezbjedni za boravak i rad.

Nekoliko porodica u Berkovićima zbog oštećenja stambenih objekata, našlo je drugi smještaj. Goran Đurica iselio je iz oštećene stambene zgrade.

- Napustio sam stan u petak veče, imam staru kuću na selu, ona nije uslovna, ali je prizemna - kaže Đurica.

Opštinskoj komisiji u Berkovićima prijave o oštećenjima stalno stižu. Toj opštini prvu novčanu pomoć od 10 hiljada maraka, obezbijedio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović rekao je da je finansijsku pomoć najavio grad Istočno Sarajevo,

- Zaista znači puno da je neko solidaran - naveo je Abramović.

Osnovci i srednjoškolci u Ljubinju i Berkovićima, zbog oštećenja škola, do kraja sedmice nastavu će pohađati na daljinu. Školski objekti oštećeni su po građevinskim spojevima pregradnih i nosivih zidova. Očekuju riječ stručnih timova.

- Niko ne može preuzeti odgovornost na sebe da bi nastava mogla ići redovno, bar ovo par dana, do petka - rekao je Pero Sikimić, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Ljubinju.

- Na srednjoj školi imamo oštećenja, koja mi ne možemo da procijenimo. Iimamo drugi momenat, gdje ne znamo da li je došlo do smirivanja tla - dodao je Stevo Drapić, načelnik Opštine Ljubinje.

Oštećeni su objekti centralne osnovne škole i dva područna odjeljenja u Berkovićima. Šut po klupama, popucali zidovi, oštećeni krov i stropna konstrukcija, svjedoče o silini zemljotresa.

- Mi čekamo nalaz vještaka, gdje će da se utvrdi stanje škole i stvarne bezbjednosti - pojasnio je Ljubiša Šetka,  direktor Osnovne škole "Njegoš" u Berkovićima.

Načelnik Opštine Berkovići naveo je da je 160 objekata pretrpjelo štetu koja će iznositi više stotina hiljada maraka.

Opštinska komisija Nevesinja od danas prima prijave vlasnika oštećenih objekata.

Procjenjuje se da ih je oko 500, uglavnom sa manjim oštećenjima, u južnom, graničnom pojasu prema Berkovićima.