Viskovic u ljubinju.jpg

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Ljubinju da će sutra u ovo mjesto doći stručni tim iz Republičke direkcije za obnovu i gradnju, koji su jedini kvalifikovani da izvrše procjenu štete nastale od zemljotresa.

On je poručio svim građanima da neće biti ostavljeni sami i da će biti predmet pažnje institucija.

"Pomoći ćemo svima u skladu sa mogućnostima. Uradićemo sve da pomognemo i da sve objekte vratimo u stanje upotrebe", rekao je Višković.

On kaže da će, ukoliko se procijeni da zgrada opštine više nije za upotrebu, Vlada Srpske za ove namjene u upotrebu staviti lokalni hotel koji je u njenom vlasništvu.

Kada je riječ o opštini Berkovići i ostalim opštinama u Hercegovini pogođenim nedavnim zemljotresom, Višković je naveo da su odmah ekipe Civilne zaštite stigle u te lokalne zajednice i pomogle u saniranju štete.

"Republika Srpska ima svoje institucije koje u svakom momentu i na svakom mjestu mogu da intervenišu. Intervenisali smo i u Hercegovini", naglasio je Višković.

On ističe da je, prema procjeni, Ljubinje pretrpjelo najveću štetu od zemljotresa u odnosu na ostale lokalne zajednice, ali i da nijedna neće biti zanemarena.

"Neće biti zanemarene ni ostale lokalne zajednice. Mi ćemo naš posao uraditi onako kako je predviđeno zakonom", izjavio je Višković.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u petak, 22. aprila, Ljubinje, Berkoviće i druge hercegovačke opštine, a osjetio se i u drugim mjestima u BiH, regionu, Italiji, Sloveniji. Od posljedica povreda zadobijenih u zemljotresu, poginula je mlada žena iz Stoca.