Ilon mask.webp

​Bord direktora Tvitera odobrio je prodaju kompanije milijarderu Ilonu Masku za 44 milijarde dolara, saopštila je danas ta kompanija.

Ovim dogovorom jedna od najuticajnijih društvenih mreža na svijetu u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čovjeka na svijetu prema listi Forbsa.

Izvršni direktor Tesla i SpaceX-a postao jedan od najvećih akcionarMask je proteklih dana u više navrata isticao da je njegov cilj da ojača slobodu govora na platformi i da "otključa" izuzetan potencijal Tvitera, podsjeća CNN.

On je u ponudi Tviteru naveo da je shvatio da Twitter mora da se transformiše u privatnu kompaniju kako bi se ostvario njegov cilj da ta društvena mrreža postane platforma za slobodu govora.

Do dogovora je došlo četiri dana nakon što je Mask predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Tvitera da ozbiljnije shvati ponudu, a mnogi akcionari tražili su od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne.

Prije manje od mjesec dana Mask je postao jedan od najvećih akcionara Tvitera, a ponuđeno mu je i mjesto u odboru, što je on odbio.

On je 14. aprila iznenadio je industriju ponudom da kupi Tviter za 41 milijardu dolara.

Mask je prošle nedjelje istakao da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije.

Ovim dogovorom, Tviter je prestao da bude javna kompanija kao što je to bio od 2013. godine, kada je ponuda iznesena u javnost.

Ovako je Mask govorio prije kupovine

"Uložio sam u Tviter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom svijeta, i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju", rekao je Amerikanac Odboru kompanije.

"Međutim, od kada sam investirao, shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše u privatnu kompaniju. Kao rezultat toga, nudim da kupim 100 procenata Tvitera za 54,20 dolara po akciji u gotovini, 54% premije u odnosu na dan prije nego što sam počeo da ulažem u Tviter i 38 procenata premije u odnosu na dan prije nego što je moja investicija bila javno objavljena."

"Moja ponuda je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih da preispitam svoju poziciju kao akcionara", istakao je dalje.