Jutrošnji potres jačine 4,8 stepeni po Rihteru koji je pogodio Berkoviće donio je nevolje za tri porodice koje su, iz bezbjednosnih razloga, već iselile.

U kući u kojoj živi Nada Milošević preksinoć se urušio krov. Uz jutrošnje oštećenje, kuća nije bezbjedna za život.

- Ni slučajno se ne smije u ovakvoj kući stanovati. Sada sam kod komšija, jedva utrčim da uzmem veš. Od juče sam u istoj odjeći, nisam ništa drugo oblačila - priča Miloševićeva.

Kod komšija je preselila i porodica Milošević iz Hatelja. Popadali šut, ispucali zidovi, narušena statika i moguće novo podrhtavanje tla, ne dozvoljavaju im da borave u kući. 

-  Jutrošnji zemljotres je završio urušavanje kuće, jutros je opalo više, a sljedeći će je, ako bude jači, dokrajčiti. ne znamo šta dalje, ali se uzdamo u Božiju i pomoć dobrih ljudi i opštine - kaže Vesna Milošević.

Nevolja je, potvrdili su iz opštine, što je riječ o izbjegličkim porodicama, o kućama koje nisu njihovo vlasništvo, a opština nema slobodnog prostora za smještaj.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović kaže da će se potruditi da ovim porodicama nađu adekvatan smještaj.

Oštećena je i jedina stambena zgrada u Berkovićima, a prema dosadašnjim prijavama, u opštini Berkovići oštećeni su objekti škola i trideset devet privatnih objekata.

- Dominiraju stambeni objekti i neki drugi objekti, oštećena su i tri objekta škola - centralna i dvije područne, ali su, za sada, bezbjedne za nastavu - navodi Abramović.

Tek što su juče ekipe Republičke uprave civilne zaštite, civilne zaštite susjednih opština i vatrogasci djelimično sanirali oštećenja i uklonili šut jutrošnje podrhtavanje tla u Ljubinju dodatno je oštetilo već oštećene objekte. Tačan broj oštećenih objekata znaće se tek po smirivanju stanja.

- Spisak oštećenja nije napravljen, mi smo juče ujutro formirali komisiju koja radi na terenu. Ima još dosta štete koja nije prijavljena i po selima i u gradskom jezgru - navodi načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

Zgrada opštine, u koju zaposleni neće moći da se vrate, dodatno je obezbijeđena zbog mogućeg pucanja zidova, padanja dijelova objekta, kamena i crijepa.

Zaposleni neće moći da se vrate ni u objekat Vatrogasne jedinice, takođe iz austrougarskog perioda. Vidno je obilježen trakom, jer su jutros zidovi dodatno ispucali. Narednih dana preseliće u objekat gradske pijace.

Opštini Ljubinje iz republičkih institucija obećana je pomoć od 500.000 KM, a pomoć su ponudile i druge opštine iz Republike Srpske.

U lokalnim upravama sutra očekuju dolazak predstavnika najviših zvaničnika Republike Srpske, kada bi trebalo da budu dogovorene konkretne mjere za sanaciju oštećenih objekata.