ljubinje.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković jutros je u svojstvu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije naredio angažman specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite (RUCZ) za spasavanje iz ruševina da pomogne stanovništu pogođenom zemljotresom u Hercegovini, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Specijalizovana jedinica dobila je zadatak da stanovništvu u lokalnim zajednicama pomogne u otklanjanju šteta nakon zemljotresa koji je pogodio Hercegovinu, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora RUCZ Milan Novitović.

Novitović je naveo da su pripadnici RCUZ i tima za deminiranje, odnosno spasioci iz Trebinja, koji su najbliže pogođenim lokacijama, zahvaljujući Gradskoj upravi Trebinje, odmah krenuli na teren u Ljubinje, gdje su već angažovane dvije korpe za rad na visinama.

Prema njegovim riječima, u Ljubinju je prisutan i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

"Naši ostali timovi iz Istočnog Sarajeva, Višegrada i drugih gradova već su upućeni na krizna područja. Na terenu Ljubinja, ali i ostalih susjednih opština pripadnici RUCZ ostaće sve dok za to bude postojala potreba, odnosno dok komandant Štaba za vanredne situacije ne opozove naredbu, na osnovu relevantnih procjena stanja na terenu", pojasnio je Novitović.

On je napomenuo da su posredstvom Republičkog operativnog centra sinoć u 23.07 časova primili informaciju o zemljotresu sa epicentrom u području Ljubinja.

"Odmah smo stupili u kontakt sa načelnicima Ljubinja i okolnih opština, uključujući Policijsku stanicu Ljubinje, a kontaktirali smo i naše kolege iz Federacije BiH u Stocu i Mostaru", rekao je Novitović.

Novitović je rekao da su zemljotresi u Hercegovini seizmička realnost, te dodao da će materijalna šteta biti nadomještena zahvaljujući podršci republičkih i lokalnih vlasti.